CEO IBA ook in de fout met voorkennis

Olivie Legrain van IBA (foto: Dieter Telemans). ©Dieter Telemans

Niet alleen KBC-bestuurder Theo Roussis ging in de fout met voorkennis rond het KBC-aandeel, maar ook Olivier Legrain, de CEO van de Waalse medische groep IBA. Dat kost Legrain een sanctie van 12.500 euro, meldt financieeltoezichthouder FSMA op zijn website. Tegen een ex-medewerker van IBA wordt in dezelfde zaak een sanctieprocedure opgestart en wordt ook het parket ingelicht.

Het IBA-dossier gaat terug tot de deal die het Waalse bedrijf begin 2012 sloot met het Amerikaanse SK Capital Partners rond verregaande samenwerking op het vlak van moleculaire beeldvorming. De deal leidde later trouwens tot een slepend conflict met SK Capital. 

Legrain was, destijds als strategiedirecteur, betrokken bij de onderhandelingen met de Amerikanen. Die liepen in oktober en november 2011. In november 2011 ontmoette Legrain tijdens een weekend een gewezen medewerker van IBA, Baudouin de Hemptinne. Hij vertelde hem over de gesprekken met SK Capital Partners.

In de dagen na de privéontmoeting gaf de Hemptinne in totaal acht aankooporders voor IBA-aandelen, voor in totaal 10.488 aandelen of ongeveer 56.000 euro. Hij maakte dus blijkbaar misbruik van de voorkennis die hij had, in de hoop dat de koers van IBA zou stijgen na de bekendmaking van de deal.

Legrain was niet op de hoogte van die aankooporders, haalde er zelf geen persoonlijk voordeel uit en werkte mee aan het onderzoek. Hij komt er vanaf met een minnelijke schikking met de auditeur van de FSMA die wordt aanvaard door het directiecomité van de financieeltoezichthouder.

Voor de Hemptinne is dat niet het geval. De FSMA start een administratieve sanctieprocedure tegen hem en heeft het parket daarover ingelicht. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud