China opent financiële markt voor buitenlandse spelers

Buitenlandse financiële instellingen mogen voortaan zonder Chinese partner in China werken. ©AFP

China heft het verbod op voor buitenlandse banken om een lokaal filiaal te openen zonder Chinese partner. Daarmee komt Peking tegemoet aan een belangrijke eis van de Verenigde Staten, maar ook van Europa.

Buitenlandse banken en vermogensbeheerders mogen voortaan een dochter oprichten in China en eigenaar blijven van alle aandelen. Dat heeft de Chinese bancaire regulator bekendgemaakt. Tot nu toe moesten buitenlandse banken samenwerken met een Chinese mede-eigenaar om financiële diensten in het land te kunnen aanbieden. De buitenlandse partner mocht hoogstens 49 procent van de aandelen aanhouden.

Die verplichting was een doorn in het oog van de Verenigde Staten. De openstelling van de financiële markt voor buitenlandse concurrentie was een belangrijke eis van president Donald Trump in de onderhandelingen over een handelsakkoord met Peking. Ook Europa dringt al een tijd op een meer open financiële markt in China aan.

UBS

China had al lang beloofd de restrictie te zullen opheffen, maar schoof dat telkens op de lange baan. Tot nu toe kende het land slechts één uitzondering toe, aan de Zwitserse bank UBS die de meerderheid in een lokale dochter mocht bezitten. De beslissing van de Chinezen wordt gezien als een belangrijke stap in de etappe naar een handelsakkoord met Washington.

Buitenlandse fondsbeheerders mogen vanaf 1 april zelfstandig actief worden in China. Voor beursmakelaars valt de restrictie pas op 1 december 2020 weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud