Chinees bod op BHF Kleinwort Benson

Fosun wordt geleid door de Chinese miljardair Guo Guangchang. ©REUTERS

De Chinese groep Fosun van miljardair Guo Guangchang lanceert een overnamebod op de financiële groep BHF Kleinwort Benson die noteert op de beurs van Brussel. Fosun, ook bekend als eigenaar van onder meer Club Med, bezit al 26,2 procent van BHF Kleinwort Benson en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Volgens een mededeling van financieeltoezichthouder FSMA brengt Fosun een bod van 5,10 euro per aandeel in cash uit op BHF Kleinwort Benson. Het aandeel noteerde vrijdag, toen de koers geschorst werd in afwachting van een mededeling, tegen 4,66 euro, goed voor een beurswaarde van 616 miljoen euro. Het bod, dat het doelwit waardeert op 674 miljoen, houdt dus maar een beperkte premie in. Maar Fosun maakt zich sterk dat het toch om een premie van 16 procent gaat tegenover de gemiddelde koers van de laatste zes maanden.

BHF Kleinwort Benson trok in maart 2005 naar de beurs als holding RHJ International tegen 19,25 euro per aandeel. De aandeelhouders van het eerste uur die zijn blijven zitten, lijden tegen de prijs van het overnamebod dus een fors verlies. RHJ International was een holding met diverse industriële belangen, maar is intussen helemaal verveld tot een financiële groep. De belangrijkste activa zijn de Duitse private bank BHF en de Britse sectorgenoot Kleinwort Benson.

BMW

Slechts een klein stukje van de aandelen van BHF Kleinwort Benson was nog vrij verkrijgbaar op de beurs. Het overgrote deel van het kapitaal zit bij belangrijke partijen als Fosun. De Chinezen vormden trouwens een aandeelhouderssyndicaat met twee andere grote spelers: de Duitse miljardair Stefan Quandt, bekend als grootaandeelhouder van de Duitse autobouwer BMW, en Tim Collins, de Amerikaanse oprichter van RHJ International. Quandt heeft volgens de recentste transparantieverklaringen met zijn holding AQTN 11,3 procent van BHF Kleinwort Benson in handen en Collins met diverse familievehikels 9,13 procent. Maar in maart raakte bekend dat Collins uit het kapitaal zou stappen en zijn belang aan Fosun zou verkopen, maar die transactie is nog niet helemaal afgerond. 

Andere grote aandeelhouders van BHF Kleinwort Benson zijn de Amerikaanse fondsenhuizen Franklin Templeton (15,2%) en Blackrock (9,4%) en het Franse beurshuis Oddo Securities (13,9%). 

Cirque du Soleil

Het is niet de eerste stap van Fosun in de Europese financiële sector. Eerder deze maand betaalden de Chinezen 210 miljoen euro voor de Duitse private bank Hauck & Aufhäuser. En in Portugal gingen ze voor 1,36 miljard dollar aan de haal met de grootste verzekeraar, Fidelidade. Net als de Chinese verzekeraar Anbang, de koper van de Belgische verzekeraar Fidea en Delta Lloyd Bank in ons land, bouwen ze dus aan een klein imperium in de financiële wereld.

Maar Fosun is vooral bekend van de inlijving van Club Med, een belang van 5 procent in reisgroep Thomas Cook en van een deel van Cirque du Soleil. In ons land was de groep ook bij de vijf laatste kandidaten voor de overname van afvalverwerker Indaver, maar die ging naar Katoen Natie van Fernand Huts. 

Als het bod op BHF Kleinwort Benson slaagt, verdwijnt opnieuw een bedrijf van de Brusselse koerstabellen. Eén van de opschortende voorwaarden van het bod is dat Fosun op zijn minst 50 procent plus één van de stemrechten binnenhaalt.

Niet iedereen zal er rouwig om zijn dat de notering verdwiijnt. Want BHF Kleinwort Benson is al eerder, bijvoorbeeld in De Tijd, omschreven als een schoolvoorbeeld van een bedrijf dat luchtkastelen voorspiegelt, aandeelhouderswaarde vernietigt en om de verkeerde redenen op de beurs staat. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat vraagtekens te plaatsen bij de hoge vergoedingen voor CEO Leonhard Fischer.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud