Chinese levensverzekeringen zorgen voor winstsprong bij Ageas

Bart De Smet, topman van Ageas. ©BELGA

Verzekeraar Ageas heeft in de eerste negen maanden van het jaar een groepswinst van 877 miljoen euro neergezet. Dat is een derde meer dan vorig jaar en boven de gemiddelde analistenverwachting van 865 miljoen euro.

Dankzij de goede cijfers heeft Ageas de aanvankelijke jaardoelstelling van 800 tot 900 miljoen euro winst nu al gehaald. Bart De Smet liet bij de halfjaarcijfers daarom al verstaan dat hij rekende op meer dan 900 miljoen euro.

De winstgroei is voor een groot stuk te danken aan de sterke groei van de levensverzekeringsactiviteiten in Azië, waar Ageas joint-ventures heeft in China, India, Vietnam, Maleisië en Thailand. De premie-inkomsten stegen met 19 procent in het derde kwartaal.

Ook de schadeverzekeringen van AG Insurance in ons land hebben ‘aanhoudend zeer sterke operationele resultaten’, neergezet. In het VK daarentegen halveerde de winst in het derde kwartaal door hogere schadeclaims. De combined ratio, de verhouding van de kosten en betaalde claims tot de geïncasseerde premies, verbeterde van 95,1 procent naar 94,7 procent.

Meerwaarden

De cijfers werden dit kwartaal ook beïnvloed door een aantal eenmalige elementen. Zo kon de groep rekenen op 45 miljoen euro van een herwaardering van RPN(I)-verplichting, een financieel instrument uit de Fortis-tijd. Meerwaarden op de verkoop van aandelen in China leverden 30 miljoen euro op, tegenover een negatieve bijdrage van 40 miljoen euro vorig jaar.

Fortis-gedupeerden

Ageas zegt dat het ondertussen al 625 miljoen euro heeft uitbetaald aan 185.000 Fortis-gedupeerden die vorig jaar akkoord gingen met een schikking. Maar omdat het totale aantal schadeclaims is opgelopen tot 290.000 zal het nog tot volgend jaar duren eer alle gedupeerden een vergoeding ontvangen.

De overige 600 miljoen euro die Ageas opzij heeft gezet voor deze schikking zal pas verdeeld kunnen worden wanneer alle claims zijn gevalideerd. Het hoge aantal claims zorgt er ook voor dat Ageas in het derde kwartaal 15 miljoen euro extra opzij heeft gezet om heel de administratie te regelen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud