'Chinezen azen op verzekeringsgroep Ageas'

©IMAGEGLOBE

Ageas, het grootste verzekeringsbedrijf in ons land, zou volgens bronnen van het persbureau Bloomberg in het vizier liggen van Fosun, een beursgenoteerd Chinees megaconglomeraat.

Ageas, het grootste verzekeringsbedrijf in ons land, zou volgens bronnen van het persbureau Bloomberg in het vizier liggen van Fosun, een beursgenoteerd Chinees megaconglomeraat. Bronnen bij de top van Ageas zeggen geen enkele indicatie te hebben over die interesse.

Een volledige of een gedeeltelijke overname, een samenwerking met een partner om het bedrijf op te splitsen of gewoon een verhoging van zijn bestaande belang van iets meer dan 3 procent. Volgens anonieme bronnen van het persagentschap Bloomberg liggen bijna alle denkbare scenario's op tafel voor de interesse die het Chinese conglomeraat Fosun heeft in de Belgische verzekeraar Ageas en waarvoor het adviseurs zou polsen. Een finale beslissing is nog niet genomen, en het kan ook dat er helemaal geen deal komt, wist Bloomberg gisteravond.

Een officiële reactie van Ageas kwam er gisteren niet. Een woordvoerder van het bedrijf wenste niet te reageren op wat 'marktgeruchten' genoemd worden. Bij de top van het bedrijf liet een bron verstaan dat Ageas geen enkele indicatie heeft van concrete interesse van Fosun.

Eenzelfde geluid bij een andere bron: 'Er is de jongste tijd geen enkele brief, telefoon, mail of wat dan ook binnengekomen van Fosun.' Fosun heeft sinds de instap van het conglomeraat in het kapitaal van Ageas medio 2017 niet in zijn kaarten laten kijken over zijn plannen, luidt het verder. 'Het heeft nog nooit contact gehad met Ageas.'

'Puur financieel'

Ook niet toen Fosun zich bijna een jaar geleden outte als aandeelhouder van Ageas. Toen de Chinezen in september een belang van meer dan 3 procent bij elkaar hadden gekocht, waren ze verplicht om zich kenbaar te maken. Maar dat gebeurde zonder enige communicatie over eventuele intenties. 'We verwelkomen Fosun', klonk het toen bij Ageas. 'Het is een puur financiële participatie en een aandeelhouder als een andere.' Wel hadden vertegenwoordigers van Fosun op internationale investeerdersdagen toen al interesse getoond om zich in te kopen bij Ageas.

Ageas was aan de slotkoers van gisteren op Euronext Brussel 9,1 miljard dollar waard op de beurs. Het bedrijf geleid door CEO Bart De Smet is met grote voorsprong de marktleider in ons land voor verzekeringen. Volgens de jongste cijfers van de verzekeringskoepel Assuralia neemt AG Insurance, een dochter van Ageas, 22,4 procent van de Belgische markt voor zijn rekening. AXA volgt op nummer twee met 12,5 procent.

Fosun, een miljardenconglomeraat met hoofdzetel in Sjanghai is al actief in de Europese verzekeringsindustrie. In Portugal is het eigenaar van Fidelidade, de grootste verzekeraar van het land, en van Millennium BCP, de grootste beursgenoteerde bank. Ook Ageas is actief in Portugal. Dochter Ageas Seguros legt er zich vooral toe op autoverzekeringen. Bovendien kennen de Chinezen de beurs van Brussel. Fosun was tot ruim twee jaar geleden een van de grootste aandeelhouders in de gewezen Belgische financiële groep BHF Kleinwort Benson.

Amper beschermd

Door de afwezigheid van een referentieaandeelhouder is Ageas amper beschermd tegen een eventueel vijandig overnamebod. De verzekeraar ontstond in 2009 uit de ruïnes van de in de financiële crisis ter ziele gegane financiële reus Fortis. Sindsdien kochten voornamelijk institutionele beleggers zoals Schroders, Blackrock en het Noorse staatsoliefonds zich in. In 2007, net voor de val van Fortis, kwam ook de Chinese verzekeringsgroep Ping An in het kapitaal. Die bezit nog altijd een participatie van 5,17 procent en is daarmee de grootste individuele aandeelhouder.

Ageas heeft een sterke link met Azië. De laatste twee letters van de bedrijfsnaam staan voor 'Asia'. De groep verkoopt verzekeringen in China, Maleisië, India, Thailand, de Filipijnen, Laos, Cambodja, Singapore en Vietnam. In 2017 puurde Ageas ruim 19 miljard euro aan premie-inkomsten uit de regio, goed voor een nettowinst van 269 miljoen euro.

Gediversifieerde Chinese megaconglomeraten als Fosun, maar ook Anbang en HNA, lieten zich de voorbije jaren opmerken door een grote expansiedrift in het Westen. Maar omdat de Chinese overheid begon te vrezen dat die met schulden gefinancierde acquisitiehonger zou kunnen leiden tot zeepbellen of financiële ongelukken, legt Peking ze steeds meer aan banden.

Zo werd Anbang, de Chinese verzekeringsgroep die in ons land eigenaar is van Fidea (een voormalige dochter van KBC) en Bank Nagelmackers (vroeger Delta Lloyd Bank), onlangs volledig genationaliseerd. Al lijkt Fosun grotendeels te ontsnappen aan de beperkingen die de Chinese overheid oplegt.

Ageas wist eerder deze maand een moeilijk hoofdstuk uit het verleden af te sluiten, toen een Nederlandse rechter groen licht gaf voor een schadevergoeding voor oud-aandeelhouders van Fortis. Die bedraagt 1,3 miljard euro in het totaal. Daarmee ontdoet de verzekeraar zich grotendeels van zijn problematische Fortis-bagage.

Mocht Ageas daadwerkelijk in Chinese handen komen, dan zou een einde komen aan twee eeuwen Belgische verzekeringen. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1824. Toen werd de verzekeringsmaatschappij AG Leven opgericht, die in 1919 fuseerde met AG Brand. De AG Groep ging later op in Fortis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect