Advertentie
Advertentie

Chinezen grijpen macht bij RHJ

Guo Guangchang, de voorzitter van Fosun. ©REUTERS

China shopt steeds nadrukkelijker in Europa. Fosun, dat eerder al opdook bij Thomas Cook en Club Med, grijpt de macht bij de in Brussel genoteerde privaatbankier RHJ.

De Chinese investeerder Fosun, die in de toerismesector opdook als grootaandeelhouder van zowel Club Med als Thomas Cook, drijft zijn belang in de financiële holding RHJ International op. Die groep gaat voortaan als BHF Kleinwort Benson door het leven op Euronext Brussel.

Die naam geeft aan waar de kernactiviteiten van de groep liggen. Via de vorig jaar overgenomen BHF Bank wil het bedrijf zich immers toeleggen op vermogende Duitse ondernemers, de 'Mittelstand'. Via Kleinwort Benson wil de groep dan weer rijke klanten bedienen vanuit de Londense City. 

RHJ International haalde Fosun enkele jaren terug aan boord om de transformatie van industriële holding naar vermogensbeheerder en private bank mogelijk te maken. Vorige herfst werd Fosun de grootste aandeelhouder met een belang van 19,5 procent.

De tweede grootste aandeelhouder is de Duitse miljardair Stefan Quandt, een telg van de familie achter autobouwer BMW. Hij bezit 11,3 procent.

Nu blijkt Fosun zijn belang in RHJ International te hebben opgekrikt naar 28,5 procent. Dat gebeurt niet direct, maar via twee dochters van Fosun: de Portugese verzekeraar Fidelidade-Companhia de Seguros en Billion Infinity Investment. 

Opmars

Chinese investeerders zijn bezig aan een opmars in Europa. Over de eerste tien maanden van 2014 stopten ze 7,9 miljard dollar in Europese bedrijven, drie keer meer dan over heel 2013. De recente tuimelperte van de euro heeft Chinezen nog meer tuk gemaakt op Europese activa: zo legt ChemChina de hand op bandenfabrikant Pirelli en nam verzekeraar Anbang in België zowel Fidea als Delta Lloyd Bank België over.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud