'Chinezen onderzoeken verkoop Fidea'

Fidea is een van de grote sponsors in het Belgische veldrijden. Op de foto: Lars Van Der Haar vorig jaar in de GP Mario De Clercq. ©BELGA

Het verkoopproces wordt mogelijk nog dit kwartaal in gang gezet.

De Chinese verzekeringsgroep Anbang Insurance onderzoekt de verkoop van haar Belgische dochter Fidea. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg op gezag van meerdere bronnen. Indien het tot een verkoop komt, wordt Fidea het eerste Europese onderdeel dat Anbang van de hand doet sinds het onder gezag van het regime in Peking werd geplaatst.

Volgens Bloomberg heeft Anbang zakenbanken gepolst om te dingen naar een verkoopmandaat. Het formele verkoopproces kan nog dit kwartaal worden opgestart. Het persbureau weet ook dat Anbang eerst de Nederlandse verzekeraar Vivat wou verzilveren, maar de voorbereidingen daarvoor stopzette om de focus te richten op Fidea. 

Bloomberg waarschuwt echter tegelijk dat het Fidea-dossier zich in een vroeg stadium bevindt en dat er geen zekerheid is dat het tot een transactie komt.

Fidea, dat ruim 300 werknemers telt, kwam in het voorjaar van 2015 in handen van Anbang. Dat telde 369 miljoen euro neer voor de Belgische verzekeraar. Maar Anbang, dat in ons land ook de eigenaar van Bank Nagelmackers is, kwam door een ongebreidelde expansiedrang in de problemen en werd onder curatele geplaatst. De Chinese overheid pompte vervolgens 61 miljard yuan (een kleine 8 miljard euro) in het bedrijf, waarna het officieel werd genationaliseerd. De verkoop van Fidea zou de eerste stap zijn in de ontmanteling van het wereldwijde Anbang-imperium.

Kerncijfers Fidea (2017)

Geïncasseerde premies (omzet): 312,5 miljoen euro

  • Niet-Leven: 205 miljoen
  • Leven: 107 miljoen

Nettowinst: 16,4 miljoen euro

Financiële robuustheid (Solvency II-ratio): 165 procent

Schadeclaims/geïnde premies (combined ratio): 88,5 procent

Aantal medewerkers: 336

CEO: Edwin Schellens

Anbang ging in 2004 van start als een kleine autoverzekeraar maar onder invloed van topman Wu Xiaohui, die dit jaar wegens corruptie tot 18 jaar cel werd veroordeeld, ging het bedrijf buiten China shoppen. Het belandde tijdens die shoppingtrip in ons land en in Nederland, waar het de verzekeraar Vivat opslokte. In de Verenigde Staten heeft Anbang onder meer het iconische New Yorkse hotel Waldorf Astoria in zijn portefeuille.

'Te klein'

Een bron bij Fidea zegt niet op de hoogte te zijn van de plannen van Anbang en noemt het eerder onwaarschijnlijk dat de groep onderdelen afstoot die tot de kernactiviteiten behoren. 'Maar daar staat tegenover dat Fidea en Bank Nagelmackers eigenlijk te klein zijn om in de huidige omgeving erg rendabel te worden. Ze kunnen niet groter worden door overnames omdat de aandeelhouder (de Chinese staat, red.) beperkt is in zijn mogelijkheden. Zelfs als je overnames wil doorvoeren, kan dat niet', klinkt het.

Tim Rooney, de CEO van Anbang Belgium Holding, de koepel boven Fidea en Nagelmackers, noemt het bericht van Bloomberg 'louter speculatie'. 'De groep heeft geen beslissing genomen om activa in België van de hand te doen. De informatie die ik uit Peking krijg, is dat Anbang totaal toegewijd blijft aan de Belgische markt en aan Fidea en Nagelmackers. De groep is wel constant haar activa aan het evalueren, zowel in China als in het buitenland. Maar dat is de normale gang van zaken.'  

Woordvoerster Christel Michiels van Fidea zegt niet op de hoogte te zijn. 'We ondergaan het nieuws. Naar ons toe is hierover officieel noch officieus gecommuniceerd, noch vanuit China, noch vanuit de Belgische holding.' Het bericht van Bloomberg leidt opnieuw tot vragen van klanten en makelaars.  

Fidea is een ex-dochter van KBC en was een van de vele onderdelen die de Vlaamse bank-verzekeraar van de hand moest doen ter compensatie van de overheidssteun die ze  tijdens de financiële crisis kreeg. De private-equitygroep JC Flowers kocht Fidea eind 2011 voor 244 miljoen euro. Vier jaar later verkocht ze de verzekeraar door aan Anbang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect