Contract met Crelan compliceert verkoop van Fidea

Philippe Voisin, de CEO van Crelan, houdt mee de sleutel in handen in het Fidea-dossier. ©Dieter Telemans

Een distributieakkoord tussen Fidea en Crelan bemoeilijkt de verkoop van de verzekeraar. De toekomstige relatie van de koper met de bankgroep Crelan leidt tot vertraging in het dossier.

Kandidaat-kopers voor de verzekeraar Fidea, een onderdeel van de Chinese groep Anbang, moeten ernstig rekening houden met een derde partij: Crelan. Dat heeft alles te maken met het akkoord tussen de twee over de verdeling van Fidea-producten door de bank, zeggen meerdere bronnen.

Niet alleen is Crelan de belangrijkste klant van Fidea - er is sprake van 40 procent van de inkomsten, Crelan heeft ook het recht het contract te verbreken en eventueel te heronderhandelen, als Fidea in andere handen terechtkomt. Maar volgens onze informatie laat de bank nog niet in haar kaarten kijken.

Boter bij de vis

Dat maakt het voor de bieders moeilijk om een waarde te plakken op Fidea. Zonder het contract is de verzekeraar minder waard. Omgekeerd wil Crelan mogelijk boter bij de vis als het aan boord blijft. Dat kan de prijs dan weer opdrijven.

De vraag rijst ook of Argenta, dat een eigen bank- en dus distributiekanaal heeft, verder wil met zijn concurrent Crelan. ‘Een buitengewoon complicerende factor’, noemt een bron in de sector de rol van Crelan. Anbang zou alleszins graag de bevestiging krijgen dat het contract wordt voortgezet.

Zetel

Crelan zit in een zetel. ‘Wie de koper van Fidea ook wordt, hij gaat zeker in Anderlecht moeten passeren om met ons te spreken. We zijn door onze alliantie de grootste klant van Fidea’, verklaarde Crelan-CEO Philippe Voisin eerder in De Tijd.

Crelan en Fidea werken al jaren samen. Aanvankelijk sloeg hun overeenkomst alleen op schadeverzekeringen. In 2017 kwamen daar levensverzekeringen bij. Dat laatste partnerschap loopt nog, maar Fidea is sinds enkele maanden zijn bevoorrechte positie bij Crelan kwijt. De bank ging toen ook in zee met de Duitse reus Allianz. Pittig detail: Crelan ontstond uit de fusie tussen het Landbouwkrediet en Centea, net als Fidea ooit een onderdeel van KBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud