Credit Suisse haalt geld op en gooit roer om

Tidjane Thiam, de nieuwe topman van Credit Suisse, schudt serieus aan de boom bij de Zwitserse bank. ©Bloomberg

Tidjane Thiam, de nieuwe topman van Credit Suisse, drukt al meteen zijn stempel op de Zwitserse bank: het roer wordt omgegooid en Credit Suisse gaat 5,5 miljard euro vers geld ophalen.

Het wordt langzaam een gewoonte: de grote Europese zakenbanken schroeven hun activiteiten terug, deels onder invloed van de strengere regelgeving en de zwaardere kapitaalvereisten die werden ingevoerd na de financiële crisis.

Na onder meer UBS, de Zwitserse concurrent van Credit Suisse, en Deutsche Bank, is het nu de beurt aan Credit Suisse dat woensdag de nieuwe strategie bekendmaakte die werd uitgetekend door CEO Tidjane Thiam. Hij staat sinds juli aan het hoofd van de bank, met de opdracht het roer om te gooien.

Thiam tovert nu een hele reeks maatregelen uit zijn hoed. Zo wordt het gewicht van de zakenbankdivisie teruggeschroefd en komt het accent te liggen op vermogensbeheer. Maar private banking in de VS gaat dan weer de deur uit door die tak te bundelen met Wells Fargo. Credit Suisse heeft de afgelopen jaren dan ook heel wat boetes moeten betalen in de VS door misstappen bij private banking daar.

Voorts wordt er 2 miljard Zwitserse frank bespaard, verdwijnen 1.600 banen in Zwitserland, wordt het directiecomité herschikt en krijgt een deel van de Zwitserse activiteiten een aparte beursnotering.

Ook opvallend is dat Credit Suisse in twee keer vers geld gaat ophalen: een private plaatsing moet 1,35 miljard Zwitserse frank opleveren en een kapitaalverhoging 4,7 miljard. Samen is dat dus 6 miljard of 5,5 miljard euro. Dat is meer dan sommigen verwacht hadden, maar nog binnen de eerder genoemde vork van 5 tot 10 miljard Zwitserse frank.

Dat een ommezwaai nodig is blijkt woensdag ook uit de kwartaalresultaten van de bank. De brutowinst zakte in het derde kwartaal 34 procent tot 861 miljoen Zwitserse frank, waar de analisten gemiddeld 1,2 miljard verwacht hadden. Thiam wond er geen doekjes om: 'Niet erg goed', beoordeelde hij de cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud