'CVC en GIC azen op belang in Euroclear'

De vestiging van Euroclear in Brussel. ©Belga

De Brusselse effectenreus gaat volgens het persbureau Bloomberg al de komende dagen beslissen of hij naar de beurs trekt dan wel nieuwe aandeelhouders aan boord haalt.

Het is een van de minder bekende namen in de financiële wereld, maar dat maakt Euroclear niet minder belangrijk. Het bedrijf is de grootste effectenbewaarder van Europa en tegelijk een belangrijke schakel in de afwikkeling van de handel in effecten en andere activa. Daarom is Euroclear, met hoofdzetel in Brussel, een cruciale speler in de machinekamer van de wereldwijde financiële sector. Samen met onder meer Swift geeft het Brussel als financieel centrum enig gewicht.

Euroclear heeft traditioneel een versnipperd aandeelhouderschap, met ongeveer 115 partijen aan boord. Het gaat vooral om banken. De 20 grootste aandeelhouders controleren ongeveer 65 procent van de aandelen.

Manoeuvres

Lange tijd was het aandeelhouderschap stabiel, maar de laatste tijd zijn er achter de schermen veel manoeuvres aan de gang. Zo stapte de Londense beurs begin dit jaar in het kapitaal in een transactie die Euroclear waardeert op 5,7 miljard euro. Vorig jaar werd de Belgische staatsholding FPIM de eigenaar van 2 procent, goed voor een waardering van 5,85 miljard voor het hele bedrijf.  

De verschuivingen hebben onder meer te maken met het feit dat meerdere banken hebben laten weten dat ze af willen van hun belang. Daardoor schakelde Euroclear, geleid door de Vlaamse Lieve Mostrey, de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in om een exit te zoeken voor de aandeelhouders.

Singapore

In maart raakte al bekend dat de effectenreus denkt aan een beursgang of het aantrekken van nieuwe aandeelhouders. Vrijdag meldt het persbureau Bloomberg dat de Angelsaksische private-equitygroep CVC en het Singaporese staatsfonds GIC tot de partijen behoren die een bod op een belang overwegen.  

Nog volgens Bloomberg valt de komende dagen al een beslissing over een beursgang of een verkoop. Dat is sneller dan de timing waar eerder sprake van was, met name na de zomer. Tot 40 procent van het bedrijf kan in één stuk in de etalage belanden, maar een andere mogelijkheid is dat schijven van zowat 5 tot 15 procent aan meerdere gegadigden worden verkocht.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud