Degroof Petercam op overnamepad

Philippe Masset (links) en Xavier Van Campenhout, het leidende duo van Degroof Petercam. ©BELGA

De fusiebank Degroof Petercam gaat vandaag formeel van start. Nu dat het geval is, kan de bank haar ambities beginnen te realiseren. Een van die ambities is sneller groeien dan de markt, desnoods via overnames.

Ruim een jaar. Zolang is het geleden dat de eerste berichten opdoken over een samengaan tussen Bank Degroof en de beursvennootschap Petercam. Niet uit noodzaak, beklemtoonden beide spelers, maar om samen sterker te staan.

Nu is de fusie een feit. Het laatste verlossende groene licht kwam dinsdagavond in de vorm van een brief van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Hij moest ook zijn zegen geven omdat Bank Degroof gezien wordt als een instelling die belangrijk is voor de stabiliteit van het financieel systeem.

We hebben een proactieve groeistrategie op alle domeinen.
Philippe Masset
CEO Degroof Petercam

Degroof Petercam is een stevige speler met activiteiten in acht Europese landen en Hongkong, 50 miljard euro aan beheerde activa, ongeveer 1.400 werknemers en een kapitaalratio van 15 procent, waarmee de bank tot de top behoort. Er zijn vier activiteitsdomeinen: private banking, institutioneel vermogensbeheer, zakenbankieren en dienstverlening voor fondsenbeheer.

Voor private banking is Degroof Petercam met 25 miljard euro beheerde activa de grootste onafhankelijke speler in België: de belangrijkste na de traditionele grootbanken. Voor heel de groep staat private banking voor 35 miljard euro.

Proactief

Het nieuwe logo van de fusiegroep Degroof Petercam.

'Voor private banking is het onze doelstelling om sneller te groeien dan het marktgemiddelde', zegt Xavier Van Campenhout, de vroegere CEO van Petercam en nu vice-CEO en hoofd private banking. 'Voor de andere activiteiten geldt dat ook', voegt CEO Philippe Masset eraan toe. 'We hebben een proactieve groeistrategie op alle domeinen.' Details over het businessplan geven beiden liever niet, ook al omdat dat plan nog gefinaliseerd wordt.

Volgens Masset wordt expliciet gedacht aan externe groei, via overnames. 'We willen een proactieve rol spelen in de verwachte verdere consolidatie van de markt. Want we denken dat we een interessante tegenpartij zijn en er is groeipotentieel. We gaan alle overnamemogelijkheden bekijken.' Daarbij wordt onder meer gedacht aan Frankrijk en Zwitserland. Of Masset al concrete dossiers op zijn tafel heeft liggen, wil hij niet kwijt. Hij zegt wel dat 'de proactiviteit al begonnen is'.

In thuisland België wil Degroof Petercam dan weer proportioneel meer investeren in Vlaanderen dan in Franstalig België. 'We hebben al een sterke positie in Vlaanderen, maar we denken dat de groeiperspectieven er goed zijn', zegt Van Campenhout.

Families

We gaan alle overnamemogelijkheden bekijken.
Philippe Masset
CEO Petercam Degroof

Degroof Petercam is voor 70 procent in handen van de zes families achter beide takken, van de investeringsmaatschappij Cobepa en van CLdN Finance van de Antwerpse redersfamilie Cigrang. De rest van de aandelen zit bij het management, personeel, enkele kleinere financiële partners en anderen.

Bij Petercam kochten de stichtende families Van Campenhout en Peterbroeck aandelen van vennoten om sterker de fusie in te gaan. Ze streken ook een dividend van 34 miljoen euro op, maar Van Campenhout benadrukt dat de investering groter uitviel dan dat dividend.

Bij Degroof werd voorafgaand aan de fusie de langetermijnaandelenportefeuille met de bijbehorende cash afgesplitst. Het gaat om een operatie van zowat 150 miljoen euro, bedoeld om de 70/30-verhouding tussen respectievelijk Degroof en Petercam in het fusiebedrijf niet scheef te trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud