Delta Lloyd Life verwezen naar strafrechter

Spaar Select was ooit actief als wielersponsor, hier in 2004 van Bart Wellens. (Foto: AFP)

De kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep van Antwerpen heeft maandagochtend een reeks verdachten in de zaak-Spaar Select doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het gaat onder meer om verzekeraar Delta Lloyd Life die het dossier erfde bij de overname van Swiss Life. ABN AMRO werd buiten vervolging gesteld.

Het dossier draait rond aan risicovolle beleggingsproducten (tak 23-beleggingsverzekeringen) gekoppelde hypotheekleningen die verkocht werden door Spaar Select. Die makelaar werkte daarvoor onder meer samen met Swiss Life. Spaar Select bracht bovendien ook aandelenleaseproducten op de markt, in samenwerking met de Nederlandse bank Labouchère (nu Dexia).  

De gezinnen die intekenden op de hypotheekleningen, kwamen in de problemen toen de beurzen het slechter gingen doen. Later bleek dat ze misleid waren over de hoge risico's van hun belegging. Bij de verkoop van de aandelenleaseproducten was onder meer sprake van vervalste contracten. Er zijn in totaal duizenden gedupeerden voor meerdere tientallen miljoenen euro's.

Na een uitgebreid gerechtelijk onderzoek besloot de raadkamer vorig jaar slechts twee niet-vermogende verdachten door te verwijzen naar de strafrechter, met name het intussen failliet verklaarde Spaar Select en zijn oprichter Henri S.. Het parket en een groep gedupeerden, die zich hadden aangesloten bij de belangenvereniging Dolor, gingen echter in beroep.

Maandag viel dan de beslissing in beroep. Alle zeven de verdachten die het parket vervolgde moeten nu naar de correctionele rechtbank, aldus het arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling. Buiten Spaar Select en Henri S., gaat het om Delta Lloyd Life, het Kempisch Hypotheekkantoor (nu Kempar) en drie (gewezen) toplui van Kempar, onder wie notaris Jozef C.

ABN AMRO 

Het voordeel voor de gedupeerden is dat daar ook een vermogende partij bij is, Delta Lloyd Life. Twee betrokken banken, Beroepskrediet en ABN AMRO die niet vervolgd werden door het parket, werden maandag buiten vervolging gesteld. Labouchère werd destijds ook vermeld in de eindvordering van het parket, maar kan niet worden vervolgd omdat het bedrijf intussen werd ontbonden zonder vereffening.   

Delta Lloyd Life zegt in een korte reactie enkel 'het debat ten gronde te zullen voeren voor de strafrechter' en hier 'met vertrouwen naar tegemoet' te zullen kijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud