Deminor eist uitstel voor algemene vergadering Integrale

Integrale werd in mei overgenomen door Monument, maar de obligatiehouders blijven met vragen zitten. ©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Het juridische adviesbureau Deminor wil meer tijd om de financiële situatie van Integrale beter te kunnen inschatten en vraagt dat de Luikse verzekeraar zijn algemene vergadering van volgende week uitstelt.

Deminor, dat een groep obligatiehouders vertegenwoordigt, stapte eerder al naar de rechter om meer duidelijkheid te eisen over de deal die Integrale in mei sloot met Monument Re. Die verzekeraar uit Bermuda verwerft de volledige controle over Integrale, dat voor 70 procent in handen is van de Luikse intercommunale Nethys en al geruime tijd in slechte papieren zit. De overname geldt als een oplossing voor de aandeelhouders, de klanten en de werknemers van Integrale, dat dringend nood had aan extra geld om aan de nodige kapitaalverplichtingen te voldoen.

Volgens Deminor is er te weinig tijd om de aangepaste jaarverslagen van Integrale te analyseren.

Maar de obligatiehouders, grote investeerders die zes jaar geleden intekenden op een schulduitgifte van 75 miljoen, menen dat ze buitenspel werden gezet en onvoldoende informatie kregen.

Daarom eist Deminor nu ook dat Integrale zijn algemene aandeelhoudersvergadering twee weken uitstelt. Die bijeenkomst heeft plaats op 29 juni. Omdat Integrale pas maandagavond een aangepaste versie van zijn jaarverslag publiceerde, is er volgens Deminor te weinig tijd om de cijfers te analyseren.

Overnameprijs

Dat verslag leert onder meer dat Monument Re 281,6 miljoen euro betaalt om de controle te verwerven over Integrale. Maar Deminor wil weten waarom dat bedrag als risicoprovisie in de boeken wordt gezet.

De organisatie stuurde de raad van bestuur een lijst met nog een tiental andere vragen. Waarom geeft Integrale nu aan dat het in 2020 een verlies van 254 miljoen euro leed, terwijl eerder 130 miljoen euro was aangegeven? En waarom zette Integrale 938 miljoen euro opzij om tekorten op zijn verzekeringsverplichtingen op te vangen? 'Enorme bedragen, waarvan we de precieze berekeningswijze willen kennen', zegt Deminor-partner Pierre Nothomb.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud