Deutsche Börse koopt start-up voor 725 miljoen euro

©Bloomberg

Deutsche Börse, de uitbater van de effectenbeurs in Frankfurt, neemt 360T, een jong platform voor de handel in vreemde munten, over voor een bedrag van 725 miljoen euro. De start-up groeide op 15 jaar tijd uit tot een van de belangrijkste spelers in de deviezenmarkt.

Deutsche Börse maakte zondag bekend dat het 360T, een van de belangrijkste spelers in de deviezenmarkt, voor 725 miljoen euro overneemt. 'We verkrijgen een beleggingscategorie die we momenteel nog niet in onze portfolio hebben, maar waarvan we geloven dat die veelbelovend is', zei Frank Herkenhoff, woordvoerder van Deutsche Börse, zondag aan het persagentschap Bloomberg.

360T zou vorig jaar dagelijks voor 90 miljard euro aan valutatransacties hebben verwerkt. Het handelsplatform wordt onder meer gebruikt door fondsbeheerders, bedrijven en hedgefondsen, en heeft naar eigen zeggen 1700 klanten. Volgens ingewijden waren ook de beursbedrijven CME en Nasdaq OMX geïnteresseerd in een overname van 360T. Deutsche Börse wil de overname financieren via schulden en eigen kapitaal.

De vreemde muntenmarkt trekt de aandacht van heel wat bedrijven. Op de internationale valutamarkt (Foreigen exchange, of Forex) werd in april 2013 dagelijks 5300 miljard dollar verhandeld, terwijl dat drie jaar eerder nog 4000 miljard dollar was.

360T maakte de deviezenhandel veel eenvoudiger voor grote bedrijven. Vijftien jaar gelden verliep de nhandel nog grotendeels per telefoon, wat vaak tot misverstanden leidde. Bovendien kregen bedrijven vaak niet de beste prijs, omdat ze niet met verschillende banken tegelijkertijd konden onderhandelen. Het online platform van 360T zorgde voor een vereenvoudiging en besparing voor grote bedrijven. 29 van de 30 Duitse bedrijven op de DAX (de Duitse Bel-20) doen voor hun valutabusiness beroep op 360T.

Carlo Kölzer, een voormalig financieel analist, richtte de deviezenhandelaar 360T in 2000 op in moeilijke omstandigheden. De dotcom-zeepbel was net gebarsten, zijn eenvoudig kantoor bevond zich boven een Grieks restaurant in Frankfurt, Kölzer overnachtte op zakenreizen vaak bij vrienden op de bank en de firma ging een paar keer bijna failliet. 'We hadden een FFF-aandeelhoudersstructuur', zei de 42-jarige Duitser onlangs aan het persagentschap Reuters. 'Friends, family and fools.' De Amerikaanse investeerder Summit Partners is momenteel de meerderheidsaandeelhouder van 360T.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud