Dexia bijt in het zand in Oostenrijks dossier
Het hoogste rechtscollege van Oostenrijk heeft Dexia in het ongelijk gesteld in een geschil over de nationalisering van een lokale bank. Die ingreep kostte Dexia ruim 150 miljoen euro.
Dexia kwam de voorbije maanden geregeld in het nieuws met problemen in Oostenrijk. Want de liquidatie van de bad bank Heta Asset Resolution, op last van de Oostenrijkse overheid, dreigt de Belgisch-Franse groep heel wat geld te kosten. Dexia staat voor 395 miljoen bloot aan Heta en legde in het eerste kwartaal van dit jaar een provisie van bijna 200 miljoen euro aan voor het dossier. De restbank gaat juridische stappen ondernemen.
In een ander dossier ligt Dexia ook overhoop met Oostenrijk. Dat dossier gaat terug tot de financiële crisis van 2008, toen Wenen Kommunalkredit Austria, een financier van lokale besturen, nationaliseerde. Dexia aanvaardde als aandeelhouder (49%) van Kommunalkredit Austria om een blootstelling van 200 miljoen euro om te zetten in financiële instrumenten, zogenaamde participation notes. Een groot deel daarvan (152 miljoen) belandde bij de opdeling van Kommunalkredit Austria bij een bad bank, KA Finanz, die de waarde van de notes in 2012 op nul zette om verliezen, vooral als gevolg van de Griekse schuldencrisis, aan te zuiveren.
Cassatie
Dexia betwist die ingreep en kaartte de zaak aan bij de rechtbank, maar werd onlangs in het ongelijk gesteld door het Oberste Gerichtshof, de Oostenrijkse tegenhanger van ons Hof van Cassatie. Dat meldde de lokale krant Der Standard. Dexia bevestigt het arrest. De restbank had aangevoerd dat haar rechten door de ingreep geschonden waren omdat ze zonder haar instemming gebeurde. Maar dat ook de houders van de notes in de klappen deelden, is volgens het Oberste Gerichtshof 'dwingend' en 'kan niet door een voorafgaande toestemming worden tegengehouden'.
De restbank tilt echter niet zo zwaar aan de uitspraak. 'Er lopen nog verschillende andere rechtszaken hierover, om ons recht te doen gelden. Voorlopig geven we het niet op', valt te horen bij Dexia-woordvoerster Caroline Junius. Een definitief ongelijk kost Dexia geen extra geld omdat een voorziening werd aangelegd, blijkt uit oudere jaarverslagen.
Het aanhoudende protest van Dexia tegen zijn behandeling als aandeelhouder van Kommunalkredit Austria lokte een schampere reactie uit van een columniste van het zakenblad Forbes. In een stuk met de titel When bad banks fight each other wijst ze erop dat de oude aandeelhouders van de restbank zelf aan de kant werden geschoven toen de Belgische en de Franse staat eind 2012 de macht overnamen bij Dexia door het te nationaliseren en er 5,5 miljard euro in te pompen. Met andere woorden: Dexia klaagt aan wat het zelf deed, met dien verstande dat het geen keuze had om een veel grotere ravage te vermijden.