Dexia dwingt JPMorgan tot schikking over portefeuille van 1,6 miljard dollar

©EPA

Restbank Dexia heeft een schikking bereikt met de Amerikaanse bank JPMorgan Chase over een portefeuille van 1,6 miljard dollar aan hypotheekgerelateerde effecten die Dexia tussen 2005 en 2007 had gekocht. Hoeveel JPMorgan betaalt, is niet bekend.

Het nieuws over het akkoord staat te lezen in een melding die beide bedrijven indienden bij de bevoegde rechtbank in Manhattan. Daarin wordt evenwel met geen woord gerept over de details of het bedrag van de schikking.

De zaak werd door Dexia  in 2012 aangespannen tegen JPMorgan , Bear Stearns en Washington Mutual. Die laatste twee kapseisden tijdens de kredietcrisis in 2008, waarna JPMorgan verschillende van hun activa opkocht. Daar zaten onder meer hypotheekportefeuilles bij, die door JPMorgan gebruikt werden als onderpand voor zogenaamde 'mortgage-backed securities'. Die effecten werden door Dexia tussen 2005 en 2007 opgekocht.

Dexia beweert nu dat JPMorgan het risico van die onderliggende hypotheken veel gunstiger had voorgesteld dan het geval was. De restbank sprak zelfs van 'flagrante fraude'. In 2013 verwees een rechter die klacht grotendeels naar de prullenmand. Maar nadien bleek dat die rechter, Jed Rakoff, eigenlijk niet bevoegd was om uitspraak te doen vanwege de wetgeving die het internationale bankwezen regelt. Daarom trok Rakoff zijn uitspraak weer in, en kwam de zaak weer voor de staatsrechtbank.

Blijkbaar hebben beide partijen nu een akkoord bereikt om een verdere procedureslag te vermijden. Bij Dexia kon voorlopig niemand bereikt worden voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud