Dexia krijgt genade van toezichthouders

©BELGA

De Europese toezichthouders behandelen de Belgisch-Franse restbank Dexia bij hun sectordoorlichting niet even streng als een normale bank. Dat heeft de Banque de France bevestigd. Dat verlaagt de noodzaak tot een mogelijke kapitaalverhoging.

De Europese Centrale Bank en de nieuwe bankentoezichthouder EBA onderzoeken momenteel de financiële weerbaarheid en de kwaliteit van de activa van 128 Europese banken. De instellingen die buizen voor de stresstest, kunnen verplicht worden een kapitaalverhoging door te voeren.

Dexia, dat volop in een afbouwscenario zit, zou een slecht rapport kunnen krijgen als de regels strikt toegepast worden. Maar aangenomen werd dat de restbank een ‘sui generis’-statuut zou krijgen, gezien ze geen expansie-ambities meer heeft en dus geen nieuwe financiële engagementen meer aangaat. De Europese Centrale Bank hintte in oktober al dat ze rekening zou houden met de ‘specifieke situatie’ van Dexia.

Robert Ophèle, vicegouverneur van de Banque de France, bevestigde dat nu op een persconferentie. ‘Dexia is zeer specifiek. Het is de enige instelling die in uitdoofmodus zit. Welk belang is er om op deze instelling stresstests met een extreem scenario toe te passen?’, verklaarde hij. ‘Wat belangrijk is, is om Dexia op een normale manier te behandelen als het om de screening van de activa, de ‘asset quality review’, gaat. Maar wat betreft de stresstest, en meer bepaald de test in het extreme scenario, is het belang van de oefening niet hetzelfde.’

Dexia geeft geen commentaar zolang de doorlichtingsoefening loopt. CEO Karel De Boeck verklaarde vorige week dat ‘een kapitaalverhoging op dit moment niet aan de orde is’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud