Dexia-redding kostte al 600 euro per Belg

Foto AFP ©AFP

De redding van de financiëledienstengroep Dexia heeft zowel België als Frankijk al elk 6,6 miljard euro gekost. Dat stelt het Franse Rekenhof in een donderdag gepubliceerd rapport van 236 bladzijden. De factuur komt overeen met 600 euro per Belg.

Het gaat om een minimumbedrag. Bovendien waarschuwt Didier Migaud, het hoofd van het Franse Rekenhof, dat de kostprijs nog kan oplopen voor de belastingbetaler. ‘Het ontmantelingsscenario van Dexia gaat ervan uit dat we snel uit de crisis geraken. Indien de situatie op de financiële markten verslechtert, kan een nieuwe herkapitalisering door de regeringen niet uitgesloten worden.

Vorig jaar pompten België en Frankrijk nog 5,5 miljard euro in een herkapitalisering van Dexia. De groep moest in de herfst van 2008 een eerste keer gered worden en in oktober 2011 een tweede keer.

Dexia wordt nu beetje bij beetje ontmanteld, een proces dat vele jaren in beslag zal nemen. De risico’s voor de openbare financiën die met Dexia verbonden zijn, zullen pas over 40 jaar verdwijnen.

Het Franse Rekenhof vindt het ook onaanvaardbaar dat de managers die de risicovolle expansie van Dexia hebben aangestuurd, niet gestraft werden en bovendien aanzienlijke voordelen genieten. Migaud wil er alles aan doen om hen die voordelen – zoals een aanvullend pensioen – te ontnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud