Advertentie

Dexia-top even belaagd door tafelspringer

©BELGA

De algemene vergadering van Dexia werd woensdagnamiddag even opgeschrikt door een actievoerder die op de tafel van de Dexia-top sprong om de impact van de val van de groep op de Belgische staatsschuld aan te klagen.

Dexia houdt vandaag woensdag in Brussel een algemene en buitengewone algemene vergadering. Die verliep ruim anderhalf uur lang bijzonder rustig, met ongeveer 40 aanwezigen in de zaal.

Maar plots sprong, tijdens het vragenuur, een actievoerder op het podium en vervolgens op de tafel waaraan de Dexia-top met onder meer CEO Karel De Boeck en de voorzitter Robert de Metz zat. Hij droeg een t-shirt met de tekst ‘Merci pour la dette’ ('Bedankt voor de schuld'), waarbij ‘dette’ in het bekende blauwe Dexia-logo was afgedrukt. Op de achterzijde stond 9 miljard euro. De actievoerder riep ook slogans rond Dexia maar die waren niet te verstaan.

Hij maakte enkele danspassen op de tafel, maar werd vervolgens snel door de bewaking van de tafel gehaald en uit de zaal gezet. Het hele incident duurde niet lang en niemand raakte gewond.

Bankenreddingen

Aanvankelijk was niet duidelijk van wie de actie uitging, maar achteraf bleek dat het initiatief kwam van een platform van verenigingen die de bevolking willen sensibiliseren rond de Belgische staatsschuld en van de actiegroep CADTM. 'We willen de redenen van de staatsschuld duidelijk maken en erop wijzen dat die deels te maken hebben met de bankenreddingen. Met inbegrip van de overname van Belfius heeft de dubbele redding van Dexia de belastingbetaler al 9 miljard euro gekost', viel in de marge van de vergadering te horen.

Er bleken uiteindelijk vier actievoerders in de zaal te zijn, van wie er een ook meerdere vragen stelde. 

Tijdens zijn uiteenzetting voor de aandeelhouders ging De Boeck ook even, in vrij scherpe bewoordingen, in op de provisie van bijna 200 miljoen euro die Dexia moet aanleggen voor de problemen bij de Oostenrijkse restbank Heta Asset Resolution, waaraan Dexia voor 395 miljoen euro blootgesteld is. De problemen begonnen toen de Oostenrijkse toezichthouder in maart besloot Heta te ontbinden.

'De Oostenrijkse staat probeert de financiële lasten in de schoenen te schuiven van alle kredietverschaffers van Heta, wat we betwisten. We staan in contact met andere schuldeisers en zijn aan het kijken hoe we op de beste manier onze belangen kunnen verdedigen, wat we met alle middelen en krachten zullen doen', zei De Boeck. Dexia plant een rechtszaak.

Eerder op de dag maakte Dexia slechte kwartaalcijfers bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud