Dexia verkoopt Israëlische dochter

Met de verkoop van Dexia Israel is de ontmanteling van de commerciële activiteiten rond ©BELGA

Met de verkoop van de controversiële dochter kan de restbank zich volledig toeleggen op de kernactiviteit: zo snel mogelijk krimpen.

Na jaren proberen is het zo ver: Dexia heeft zijn Israëlische dochter verkocht. De restbank verkoopt zijn controlebelang van 59 procent in Dexia Israel Bank voor 82 miljoen euro aan een groep beleggers. Eerdere biedingen, onder meer van Bank of Jerusalem, ketsten af

Dexia Israel Bank was de laatste maar zwaarste hindernis in de door Europa opgelegde afslanking van de bank na de implosie van de groep in het najaar van 2011.

Een implosie die voortvloeide uit de hybris van de jaren 2000, toen de bank dixit wijlen premier en voorzitter Jean-Luc Dehaene uitgegroeid was tot een gigantisch beursgenoteerd hefboomfonds.

Met de verkoop van de laatste commerciële dochter is het management van de restbank een belangrijke kopzorg kwijt. Dexia Israel Bank was sinds de aankoop in 2001 een favoriete schietschijf van vredesactivisten, die de kredietverschaffer van Israëlische lokale besturen beschuldigen de bezetting van Palestijnse gebieden in de Westelijke Jordaanoever te financieren.

Minstens even belangrijk is dat het management nu kan focussen op de kernactiviteit: de komende generaties de erfenis van de hybrisjaren tegen een zo laag mogelijk prijskaartje voor de Belgische en Franse belastingbetaler afwikkelen. 

Op dat vlak maakte CEO Wouter Devriendt in 2017 met dank aan het gunstige marktklimaat flink vorderingen: de balans kromp op één jaar met 15 procent, naar een nog steeds forse 181 miljard euro.

DEXIA IN EEN NOTENDOP
  • De kerntaak van de restbank is de enorme erfenisportefeuille afwikkelen met zo weinig mogelijk verliezen voor de belastingbetaler
  • Dexia is na een kapitaalverhoging van 5,5 miljard eind 2012 voor 99,6 procent in handen van de Belgische en Franse overheid. De nog steeds beursgenoteerde aandelen zijn zo goed als zeker waardeloos
  • Dexia beschikt over een eigen vermogen van 5 miljard, 2,8 procent van de 180,9 miljard grote balans. Bij een resterende kredietportefeuille van 94 miljard hoort ook een aan die kredieten gelinkte derivatenportefeuille van 344 miljard euro. 
  • Het regelgevend kernkapitaal beloopt 6,5 miljard, 19 procent van de 'risicogewogen' activa van 33,4 miljard
  • Eigen vermogen en kernkapitaal zijn belangrijke buffers die de komende jaren de onvermijdelijke verliezen bij de afwikkeling van de portefeuille moeten opvangen
  • Franse (28,2 miljard), Italiaanse (23 miljard) en Britse (22,2 miljard) activa vormen de belangrijkste brok van de portefeuille, het Belgische deeltje is met 1,6 miljard of minder dan 1 procent verwaarloosbaar klein.
  • 92 procent van de portefeuille is voor ratingbureaus 'investment grade', de rest valt onder dat niveau
  • De rente-opbrengsten uit de portefeuille zijn sinds 2014 hoger dan de rentelasten om de kortlopende schulden continu te herfinancieren. Toch verliest de bank operationeel zo'n 1 miljoen euro per dag, omdat tegen de continu krimpende balans structureel hoge kosten voor onder meer regelgeving staan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect