Advertentie

Duitse bank van Silicon Valley-icoon landt in België

©Photo News

Nieuwe Berlijnse start-up N26 laat klanten kostenloos rekening openen na korte videochat.

Tal van banken bieden in ons land al betalingsdiensten aan via apps voor smartphones. Maar het Berlijnse N26 gaat nog een stap verder en mikt uitsluitend op bankieren met de smartphone

Digitale gatenkaas?

Net nu N26 begonnen is aan zijn grote Europse offensief, krijgt de Duitse fintech kritiek van beveiligingsexperts. Researchers kondigden deze week aan dat de apps van N26 bijzonder kwetsbaar zijn voor 'account hacking'. Anders gezegd: cybercriminelen kunnen met het grootste gemak de rekeningen van N26 plunderen, omdat de digitale bescherming errond vol gaten zit. 'N26 zegt dat je 8 minuten een rekening kan openen,' zei onderzoeker Vincent Haupter van de universiteit van Erlangen-Nürnberg op een congres in Hamburg. 'Nu blijkt dat je zelfs nog sneller je geld kan verliezen.' Volgens het persagentschap Reuters heeft N26 de onderzoeker al bedankt om hen te wijzen op dit 'theoretische' beveiligingsprobleem, dat deze maand al zou opgelost geweest zijn. 

De groep gaat er prat op dat klanten bij hen op 8 minuten een zichtrekening kunnen openen. Dat gebeurt via een videochat met een operator, aan wie je onder meer je identiteitskaart moet tonen. Met de mobiele zichtrekeningen kan je geld overschrijven en afhalen van automaten. N26 biedt ook een pakket aan dat gekoppeld is aan de betaalkaarten van Mastercard. Een onlinespaarrekening is er niet. 

Naast die basics zijn er in het gamma van N26 beleggingsdiensten en bepaalde verzekeringsformules. Die producten worden evenwel niet door de Duitse start-up zelf ontwikkeld, maar vaak door andere fintechondernemingen. Zo doet N26 voor zijn betaalsystemen een beroep op de diensten van het Londense TransferWise, terwijl het voor de beleggingsproducten in zee gaat met de Duitse start-up Vaamo.

Het zijn de commissies op dergelijke producten die voor de inkomsten zorgen. Voor de gewone zichtrekeningen rekent N26 geen kosten aan. 

Duitse banklicentie

N26 bestaat al een drietal jaar, maar is pas deze zomer een versnelling hoger geschakeld toen de Duitse Nationale Bank de groep een banklicentie verstrekte. Dat betekent dus dat tegoeden onder de Duitse garantieregeling vallen.

Met de Duitse banklicentie op zak begon N26 in een rotvaart aan zijn Europese expansie. De fintechbank is vandaag al actief in 17 Europese landen en heeft naar eigen zeggen ruim 200.000 klanten.

Steun uit Silicon Valley

Peter Thiel (midden), hier in discussie met Donald Trump en Apple CEO-Tim Cook. ©REUTERS

Om hun ambities waar te maken krijgen de Duitsers de steun van enkele grote jongens. In april vorig jaar wist N26 de Amerikaanse Silicon Valley-gigant Peter Thiel aan boord te halen. Thiel werd bekend als de oprichter van de betaaldienst Paypal en bestuurslid bij Facebook. Al kwam de miljardair de voorbije maanden vooral in het nieuws als fervent supporter van toekomstig Amerikaans president Donald Trump.

Een andere belangrijke investeerder is de Chinese entrepreneur Li Ka-shing, de rijkste man van Azië. Hoeveel beiden precies in handen hebben van de Duitse start-up is niet bekend. Bij N26 was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud