Duitsers kopen onlinebroker DeGiro

DeGiro-topman Gijs Nagel. ©debby termonia

De Duitse onlinebroker Flatex legt 250 miljoen euro op tafel voor zijn Nederlandse concurrent DeGiro, waar ook duizenden Belgen klant zijn.

Nu beide bedrijven de krachten bundelen, onstaat een gigant met meer dan 700.000 klanten in tientallen landen binnen de eurozone. 

Het Nederlandse DeGiro zette de markt voor onlinetrading zes jaar geleden op zijn kop door uit te pakken met tarieven die ver onder die van de concurrentie zaten. De groep, die vijf jaar terug ook in België voet aan de grond kreeg, groeide op enkele jaren tijd uit tot een van de grootste spelers binnen de eurozone.

Kapitaalverhoging

Op het einde van het derde kwartaal telde DeGiro bijna 447.500 rekeningen en was het goed voor een omzet van 44 miljoen euro.  Het Duitse Flatex onstond vier jaar geleden en is intussen uitgegroeid tot een van de grotere prijsbrekers van de eurozone, met een omzet van 64,4 miljoen euro in de eerste jaarhelft.

Flatex, dat op de beurs van Frankfurt noteert, heeft een beurswaarde van 439 miljoen euro en was vorig jaar goed voor een omzet van 126 miljoen euro een een nettowinst van 22 miljoen. Om DeGiro binnen te halen gaat Flatex met de pet rond bij beleggers. 60 miljoen van  de 250 miljoen euro die de groep op tafel legt voor haar Nederlandse prooi, is cash. Het resterende bedrag wil Flatex in aandelen betalen. Met dat doel voor ogen gaan de Duitsers 7,5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. 

Flatex, dat vandaag nog niet rechtstreeks actief is in België, betrad afgelopen lente al de Nederlandse markt met een gratis aanbod voor zijn klanten. Steeds meer spelers proberen klanten te verleiden met zo'n kostenloze service. Die brokers proberen dan andere inkomstenbronnen aan te boren, zoals de verkoop van research, vermogensbeheer of andere services.

Zoeken naar schaalgrootte

Dat zorgt natuurlijk wel voor een nieuwe dynamiek, die ertoe leidt dat spelers op zoek moeten naar schaalgrootte om meer inkomsten te genereren en de kosten te dekken. Vorige maand leidde dat in de Verenigde Staten nog tot een monsterfusie van 26 miljard dollar tussen Charles Schwab en zijn concurrent TD Ameritrade.  

Maar ook dichter bij huis is de markt voor onlinebrokers volop in beweging. Het Deense SaxoBank legde eerder dit jaar nog de hand op het Nederlandse BinckBank - overigens het huis waar DeGiro-oprichter Gijs Nagel de stiel leerde. Als gevolg van die deal zal de naam BinckBank uiteindelijk uit het straatbeeld verdwijnen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud