ECB-top ontmoette bankiers vlak voor sleutelbesluiten

ECB-directielid en hoofdeconoom Peter Praet. ©BELGA

Toplui van de ECB hebben bankiers en vermogensbeheerders ontmoet kort voor belangrijke beslissingen. Dat roept volgens de Britse zakenkrant Financial Times vragen op.

De krant kreeg op grond van de regels van openbaarheid van bestuur de agenda's te pakken van zes leden van het ECB-directiecomité tussen augustus 2014 en augustus 2015. Hoewel veel gegevens om privacyredenen niet vrijgegeven zijn, valt er uit de agenda's van onder anderen ECB-voorzitter Mario Draghi en de Belg Peter Praet, de hoofdeconoom van de centrale bank, toch wel wat te leren. Zoals informatie over ontmoetingen met bankiers, andere spelers in de financiële sector, media en overheden.

Opvallend is volgens de Financial Times dat sommige meetings plaatshadden vlak voor belangrijke beslissingen van de ECB. Zo zagen de toplui Benoît Coeuré en Yves Mersch mensen van de Zwitserse bank UBS de dag voor een tweedaagse rentevergadering in september 2014. Coeuré sprak op de ochtend van 4 september ook met BNP Paribas, dat de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft. Die dag verraste de ECB de markten door in de rente te snijden. En kondigde ze aan dat ze activa van de privésector zou gaan opkopen om de dreigende deflatie tegen te gaan.

Vicevoorzitter Vitor Constancio en Praet hadden dan weer een afspraak met hefboomfonds Algebris op het hoogtepunt van de Griekse crisis, toen er dagelijks conference calls van de bank waren over die crisis. Dat was op 23 juni van dit jaar. Praet zag een dag eerder ook BNP Paribas Fortis, de grootste Belgische bank, maar vreemd genoeg in Frankfurt en niet in Brussel. Er was ook een ontmoeting van hem met Dexia.

Onderzoek

De krant benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat de ECB-toplui regels geschonden hebben of marktgevoelige informatie besproken hebben met hun tegenpartijen. Bovendien hebben ze de plicht hun beleid toe te lichten aan de markt en volgens een ECB-woordvoerder is het belangrijk dat ze de werking van de markten goed verstaan. Maar de informatie komt naar buiten op het moment dat er verhoogde aandacht is voor contacten tussen centraal bankiers en de financiële sector. Eerder dit jaar lanceerde de ECB een eigen onderzoek naar de kwestie en kwamen er nieuwe richtlijnen voor contacten met de privésector.

Daarbij komt dat er een contrast is met de regels van de Bank of England. Die verbiedt leden van het rentecomité om een week voor belangrijke beslissingen over monetair beleid te praten met media en 'andere externe belanghebbenden'. De ECB zegt enkel dat haar toplui een week lang geen publieke verklaringen mogen afleggen. Eerder dit jaar in mei was er al ophef toen Coeuré in een hotel in Londen tegenover academici, overheden en hefboomfondsen uit de biecht klapte over het inkoopprogramma van de ECB. Het duurde een dag voor de info ook publiek werd gemaakt, als gevolg van een procedurefout.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud