Eerste meevaller voor Dexia in Oostenrijkse strop

Het hoofdkantoor van de bankroete bank Hypo Alpe Adria ©REUTERS

Nu het Oostenrijkse hooggerechtshof de saneringswet van de brokkenbankier Hypo kraakt, is er weer een straaltje hoop - maar niet meer dan dat - voor schuldeisers zoals Dexia.

Het Oostenrijkse Grondwettelijk Hof heeft dinsdag geoordeeld dat de 'Hypo-saneringswet' ongeldig is. Voornaamste kritiek is dat de Oostenrijkse staat in de wet niet alle achtergestelde schuldeisers op dezelfde manier behandeld heeft.

Oostenrijk zette met de afwikkeling van de Karinthische brokkenbankier Hypo Alpe Adria flink wat kwaad bloed. Wenen probeerde met de wet de factuur voor de lokale belastingbetaler met zo'n 1,6 miljard euro te verminderen door de schuldeisers mee in het bad te sleuren.

De facto wentelt Oostenrijk zo de factuur in belangrijke mate op andere overheden af, aangezien veel van de buitenlandse banken-schuldeisers zelf in handen van de overheid zijn. Dat geldt onder meer voor het Belgische Dexia  , dat over het eerste kwartaal bijna 200 miljoen opzijzette voor de Oostenrijkse strop.

Een van de grootste schuldeisers is BayernLB, een spaarbank die bijna volledig in handen is van de deelstaat Beieren. Het Hypo-dossier creëerde dan ook grote spanningen tussen Wenen en München. De twee hebben intussen een minnelijke schikking getroffen, maar dat akkoord moet nog geformaliseerd worden. 

Of de uitspraak van vandaag in de praktijk een grote impact heeft, valt nog te betwijfelen. Bij Dexia wapent men zich net als bij de andere schuldeisers in alle scenario's voor een lang juridisch kluwen. En volgens het lokale dagblad Der Standard neemt het Oostenrijkse ministerie van Financiën 'kennis' van de uitspraak, maar zijn 'grote delen van de Hypo-wetgeving wél grondwettelijk'.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud