Erik Van Den Eynden stopt als CEO ING België

Erik Van Den Eynden stapt op als CEO van ING België. ©Photo News

Erik Van Den Eynden vertrekt na drie jaar aan het hoofd van de grootbank ING België. Dat vernam de redactie.

‘Ja, ik heb besloten om te vertrekken. Het is een persoonlijke beslissing’, zegt Van Den Eynden in een reactie. Financieel directeur Hans De Muynck wordt interim-CEO tot een vervanger is aangeduid. 

De 52-jarige Antwerpenaar Van Den Eynden zegt dat zijn vertrek niets te maken heeft met een beslissing in het Amsterdamse hoofdkantoor van moeder ING en dat er geen conflict is: ‘De groep wou dat ik bleef. Maar ik wou nieuwe oorden ontdekken en fun hebben.’ Hij heeft nog geen nieuwe plannen.

Van Den Eynden leidde de bank sinds maart 2017, net nadat zijn voorganger Rik Vandenberghe een zware herstructurering had aangekondigd. Van Den Eynden moest dat negatieve nieuws niet brengen, maar hij moest wel toezien op het verlies van 3.000 banen en de sluiting van honderden kantoren.

Tegelijk maakte ING België een drastische omslag naar een digitale wereld en een ‘lean’ bedrijfsmodel. Tal van interne structuren en bedrijfsprocessen gingen op de schop. 5.000 werknemers kregen een nieuwe functie.

Het vertrek komt op een moment dat het rommelt bij de Belgische bank.

Maar de steile digitale ambities realiseren bleek moeilijker dan verwacht. Sinds enkele maanden is er onzekerheid aan de top van de Nederlandse bankreus. CEO Ralph Hamers, die sinds 2013 een revolutie in de banksector probeert te ontketenen, stapte onverwacht over naar het Zwitserse UBS. Een van de cruciale werven van Hamers, de complete integratie van de Belgische en Nederlandse tak, ligt op apegapen.

Designers

Bij de Belgische dochter was er onlangs ook het plotse ontslag van voorzitter Eric Boyer, die geldt als een van de mentoren van Van Den Eynden. De CEO begon zijn carrière in 1990 bij de toenmalige BBL. Hij kreeg er na verloop van tijd de bijnaam ‘de bankier van de modewereld’, omdat hij bekende Antwerpse designers - van Dries Van Noten tot Walter Van Beirendonck - als klant binnenhaalde.

Het vertrek van Van Den Eynden komt op een moment dat het rommelt bij de Belgische bank. De introductie van een nieuw digitaal platform voor de hele groep en een app, cruciaal in het digitale verhaal dat Van Den Eynden met veel plezier verkondigt, blijft maar aanslepen.

En er zijn geruchten over een nieuwe herstructurering. Die ontkent de bankier evenwel. Hij geeft wel toe dat de bank voorzichtiger geworden is met de toekenning van kredieten, vooral voor de financiering van vastgoed.

ING België moet van de Nationale Bank ook zijn processen voor de identificatie van klanten en transacties verbeteren om beter fraude en witwassen te bestrijden. Een cruciale deadline daarvoor is 30 september, de laatste werkdag voor Van Den Eynden. ‘Maar het is niet daarom dat ik vertrek.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud