Ethias doet bijkomende geste voor First-klanten

Ethias probeert met een extra geste meer First-klanten te bewegen tot een afkoopoperatie. ©Photo News

Wie zijn hoogrentend First-contract bij Ethias afkoopt krijgt meer tijd om het opnieuw te activeren, mocht de verkoop van de First-portefeuille op niets uitdraaien.

Ethias lanceerde begin deze week, zoals verwacht, een zevende poging om af te geraken van de hoogrentende First-verzekeringscontracten van de eerste generatie, de zogenaamde First A-rekeningen die werden gecommercialiseerd tot september 2003. Die kosten de verzekeraar te veel kapitaal ook al is het pakket na de eerdere uitkoopacties geslonken tot zo’n 600 miljoen euro. Er blijven nog ongeveer 13.000 klanten over.

Die krijgen tot 7 juli de tijd om zich te bezinnen over hun positie: blijven zitten en gemiddeld 3,44 procent rente per jaar krijgen op hun inleg voor de rest van hun leven of uitstappen en een premie van 25 procent opstrijken.

De omstandigheden zijn wel anders dan bij de zes vorige acties. Ethias wil de resterende portefeuille na afloop van de operatie immers verkopen aan een buitenlandse partij. Dat kan tot gevolg hebben dat de Belgische staatswaarborg van maximaal 100.000 euro wegvalt of zakt naar een lager bedrag, afhankelijk van het regime dat geldt in het land van de overnemer.

Wettelijk vastgelegd

Gezien die specifieke context, besloot Ethias in de informatie aan zijn klanten een stap verder te gaan dan tevoren. De verzekeraar wijst in zijn brief, waarvan de redactie een exemplaar kon inkijken, op de wettelijk vastgelegde mogelijkheid om het contract gedurende minimaal drie maanden na de afkoop opnieuw te activeren. ‘Bij eerdere acties gold die termijn van drie maanden ook, maar werd die niet expliciet gecommuniceerd’, zegt woordvoerster Lieve Ketelslegers in een reactie. ‘Toen was dat minder relevant dan nu, gezien de gesprekken met het oog op een verkoop.’

Ethias gaat zelfs nog een stap verder door bovenop de drie maanden eventueel een maand meer tijd te bieden voor een reactivering ‘als de verkoop van de First-portefeuille niet tot stand zou komen’, staat in de brief. De extra maand start bij de aankondiging van het mislukken van de verkoop. De verzekeraar wijst er wel op dat het weer activeren van het contract ‘geen recht geeft op contractuele intresten tussen de datum van de totale afkoop en de datum van reactivering’.

Voor de verkoop kijkt Ethias vooral naar Europese partijen die ervaring hebben met dat soort operaties. Het screende de markt overigens al eerder, vernam De Tijd, maar dan via grote makelaars om zelf buiten beeld te blijven. Nu lijkt het de markt rechtstreeks te benaderen, door zelf te communiceren over de verkoopplannen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud