Ethias keert superdividend uit

©Photo News

Verzekeraar Ethias gaat de komende weken een voorschotdividend van 118 miljoen euro uitkeren. Dat komt bovenop het gewone dividend van 150 miljoen euro dat eerder dit jaar al werd uitgekeerd.

Het totaal, 268 miljoen euro, vloeit integraal naar de holding Vitrufin, een vehikel in handen van federale, regionale en lokale overheden die de verzekeraar na de financiële crisis overheid moesten houden.

Vitrufin heeft het geld nodig. De holding moet immers volgend jaar een obligatielening van 278 miljoen euro terugbetalen. Die lening uit 2012 diende om Ethias van haar Dexia-erfenis te verlossen. Dankzij de gulle Ethias-dividenden- een jaar eerder werd ‘slechts’ 45 miljoen euro uitgekeerd - zal Vitrufin voldoende liquiditeiten hebben voor die terugbetaling. De Vitrufin-obligaties zitten bij institutionele beleggers.

Opdoeken

Na de terugbetaling van de obligatielening ligt de weg vrij voor het opdoeken van Vitrufin. De overheden hebben beslist om die tussenholding te laten verdwijnen om de structuur van Ethias te verlichten. ‘We bekijken verschillende scenario’s’, zegt een woordvoerder.

Ethias heeft voldoende financiële middelen voor de uitbetaling van de dividenden. ‘De solvabiliteitsratio blijft goed’, zegt de woordvoerder. Hij wijst op goede halfjaarcijfers en de reserves die zijn opgebouwd de voorbije jaren.

In de eerste jaarhelft zag Ethias de incasso-inkomsten met 6,7 procent stijgen tot 1,45 miljard euro. De tak niet-leven (891 miljoen euro incasso) groeide sneller dan de tak-leven. Ethias boekte een nettowinst van 98 miljoen euro. Vorig jaar was er een verlies van 23 miljoen euro door eenmalige effecten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect