Euroclear bergt beursplannen voorlopig op

Lieve Mostrey, de topvrouw van de Brusselse effectenreus Euroclear. ©Frank Toussaint

De Brusselse effectenreus Euroclear steekt zijn beursplannen voorlopig in de koelkast wegens het huidige onzekere klimaat.

Meer dan een jaar geleden raakte bekend dat Euroclear overweegt een minderheidsbelang te verkopen of een beursgang in de steigers te zetten. Enkele aandeelhouders willen immers uit het kapitaal stappen van het Brussels bedrijf dat vorig jaar 239 miljoen effectentransacties afhandelde ter waarde van 837.000 miljard euro.

+29%
Nettowinst
Euroclear zag tijdens het eerste kwartaal de nettowinst met 29 procent toenemen.

Uit het eerste kwartaalrapport blijkt nu dat de raad van bestuur van Euroclear al in december de studiefase van het proces heeft afgerond. ‘Maar gezien het huidige onzekere klimaat heeft de raad van bestuur beslist alle werkzaamheden rond een liquiditeitsinitiatief stop te zetten’, luidt het nu. ‘We zullen wachten tot de economische activiteit en de marktstabiliteit duurzaam zijn hersteld om ons opnieuw over deze kwestie te buigen.’

Uitzonderlijke groei

Intussen profiteert Euroclear wel van de ‘uitzonderlijke afwikkelingsvolumes’ die in de eerste maanden van dit jaar werden waargenomen. Het Brusselse bedrijf zag de nettowinst met 29 procent toenemen tot 127 miljoen euro. De omzet steeg met 9 procent tot 383 miljoen euro.

De activiteiten zijn sinds kort aan het normaliseren en de volumes keren terug naar de gebruikelijke niveaus.
Mededeling Euroclear

Die groei is uitsluitend te danken aan de tak Bedrijfsopbrengsten, die zijn inkomsten met 15 procent zag opveren tot 321 miljoen euro. ‘Dat is hoger dan ons groeitraject op lange termijn. De activiteiten zijn sinds kort aan het normaliseren en de volumes keren terug naar de gebruikelijke niveaus’, luidt het.

Lagere rente-inkomsten

Maar de rest van het jaar kondigt zich minder positief aan. Euroclear vreest dat de lagere marktwaarderingen een effect zullen hebben op de commissies die de groep ontvangt voor de afwikkeling van de effectenhandel. Daardoor zullen de commissies lager uitvallen dan vorig jaar. 

Tegelijk haalt Euroclear ook een deel van zijn omzet uit rente-inkomsten. Maar door de lagere beleidsrentes van de centrale banken staan die inkomsten onder druk. Tussen januari en maart zakten ze met 14 procent tot 62 miljoen euro. Voor het hele jaar rekent Euroclear zelfs op een halvering van de inkomsten.

Dividend opgeschort

82,40 euro
Dividend
De goedkeuring van het dividend van 82,40 euro wordt opgeschort tot het vierde kwartaal.

Hoewel topvrouw Lieve Mostrey benadrukt dat Euroclear voldoende robuust is, is wel beslist de goedkeuring van het dividend over 2019 voorlopig op te schorten tot het vierde kwartaal. De groep was van plan 60 procent van haar nettowinst van vorig jaar (431 miljoen euro) uit te keren. Daardoor zouden de aandeelhouders, waaronder de federale overheid en BNP Paribas Fortis, kunnen rekenen op een dividend van 82,40 euro per aandeel. Maar op die uitkering zullen de aandeelhouders nog enkele kwartalen moeten wachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud