Euronext biedt op beurs van Oslo

©BELGAIMAGE

De Noorse aandelenbeurs wordt door Euronext gewaardeerd op 625 miljoen euro.

Euronext  heeft de raad van bestuur van Oslo Børs VPS benaderd met een overnamebod. De pan-Europese beurzenuitbater heeft 625 miljoen euro in cash veil voor de Noorse beurs. Het bod wordt alvast gesteund door 49,6 procent van de aandeelhouders van Oslo Børs.

Euronext is de uitbater van de beurs van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon en nam afgelopen jaar reeds de beurs van Dublin, de Irish Stock Exchange, over. De beursuitbater is overigens voor 4,5 procent in handen van de Belgische overheid via het investeringsvehikel FPIM.

Het aandeelhouderschap van Oslo Børs is redelijk versnipperd. DNB, de grootste bank van Noorwegen, is met een belang van 25,9 procent de belangrijkste aandeelhouder, gevolgd door het grootste pensioenfonds van het land, KLP (10 procent).  

Scheepvaart

Als het bod wordt aanvaard, engageert Euronext zich om de ontwikkeling van Oslo Børs voort te zetten. Op de beurs van Oslo noteren onder meer grote vis- en schaaldierkwekerijen naast belangrijke spelers uit de offshoreoliedienstensector en de scheepvaart.

De overname zou 'Euronexts positie als de leidende markteninfrastructuur voor de financiering van de reële economie in Europa versterken', klinkt het in een persbericht.

Het bod van Euronext bedraagt 145 Noorse kronen per aandeel. Dat is 32 procent meer dan de slotkoers van 17 december.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n