'Euronext nog voor de zomer naar de beurs'

Euronext Brussel staat voor een drukke juni-maand. ©Photo News

Beursuitbater Euronext trekt nog voor deze zomer naar de beurs. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Dominique Cerutti dinsdagochtend tijdens een conference call herhaald. Aan welke prijs Euronext naar de markt wil trekken, wordt pas de komende dagen bekendgemaakt.

De beursgang van Euronext is het gevolg van de overname van de fusiegroep NYSE Euronext door de grondstoffenbeurs InterContinental Exchange (ICE) in 2013. ICE maakte er bij de deal geen geheim van dat het uit was op de iconische New York Stock Exchange (NYSE) en de derivatenbeurs NYSE Liffe in Londen. De klassieke Europese aandelenbeurzen was het liever kwijt dan rijk, omdat de derivatenhandel veel lucratiever is.

Na weken aanzwellende geruchten komt de bevestiging van de beursgang van Euronext nu formeel. Zoals De Tijd al eind vorige week berichtte, krijgt een verankeringsconsortium met tien leden voorafgaand aan de beursgang - en tegen een beperkte korting - ongeveer een derde van de Euronext-aandelen in handen.

Luiers op de beurs

Euronext is niet het enige bedrijf met beursambities. De kans is ook groot dat Ontex zijn beursplannen op korte termijn officialiseert, vernam De Tijd. 

De aandeelhouders van de luierfabrikant - de investeringsfondsen Texas Pacific en Goldman Sachs Capital Partners – hopen via de operatie tot nader orderongeveer een half miljard euro op te halen via de verkooop van iets minder dan de helft van hun aandelen. Ze mikken op institutionele investeerders, maar ook op Belgische particuliere beleggers. Behalve de zakenbanken Goldman Sachs en Merrill Lynch zouden ook de Belgische beurshuizen KBC Securities en Petercam deel uitmaken van het bankensyndicaat.

De terugkeer van Ontex op het Brusselse koersenbord - de naam van de luierfabrikant stond er tussen 1998 en 2003 al op - zou een Belgische primeur zijn. Nooit eerder vatte een bedrijf hier twee beurscarrières aan.

Vier jaar geleden had Ontex ook vergevorderde beursplannen. Maar in de laatste rechte lijn besliste de toenmalige eigenaar - het investeringsfonds Candover - Ontex te verkopen aan Goldman Sachs Capital en Texas Pacific. Ook de vorige maanden hielden de aandeelhouders van de luiergroep rekening met twee pistes: een beursintroductie en een verkoop (een dual track in het vakjargon). Daarbij werd de Canadese groep Domtar geciteerd. Maar niemand bevestigde die geruchten.

Een van de leden is de Belgische staatsholding FPIM. Enkele weken geleden was er sprake van een investering van 50 à 100 miljoen euro van de FPIM. De andere partijen zijn Banco Espirito Santo,  BNP Paribas en BNP Paribas Fortis, ABN AMRO, de Nederlandse verzekeraar ASR, de Franse staatsholding CDC, Euroclear, Société Générale en BPI Vida e Pensões - Companhia de Seguros. Hoeveel elke partij investeert en daarvoor in ruil krijgt, is voorlopig nog onduidelijk. De betrokken partijen, die 'in onderling overleg' handelen, engageerden zich om hun aandelen drie jaar in portefeuille te houden via een zogenaamde 'lock-up'-overeenkomst.

Aanbod

Er worden aandelen aangeboden aan particuliere en institutionele beleggers in Nederland, Frankrijk, België en Portugal. Er zal eveneens een onderhandse plaatsing zijn bij 'gekwalificeerde' institutionele investeerders. KBC zou eveneens in Euronext investeren, maar niet via het consortium.

ICE en Euronext geven nog geen financiële details over de operatie . De jongste maanden circuleerde een waardering van 1 tot 1,5 miljard euro voor Euronext. Euronext omvat enkel zijn historische activiteiten, maar niet meer de in Londen gebaseerde derivatenbeurs Liffe en de hieraan gerelateerde diensten.

Het prospectus van de operatie (het document met alle nodige informatie voor beleggers, red.) moet nog goedgekeurd worden door de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Euronext is juridisch een Nederlands bedrijf. Het bankensyndicaat bestaat uit twaalf instellingen: ABN AMRO, JP Morgan en Société Générale (joint global coordinators), Goldman Sachs, ING en Morgan Stanley (joint bookrunners) en, ten slotte, BBVA, BPI, CM-CIC, Espirito Santo, KBC Securities en Mitsubishi UFJ (lead managers).

Druk druk druk

Als de beursoperaties de volgende weken effectief doorgaan, wordt het een drukke juni-maand op de Brusselse beurs. Ook het biotechbedrijf Argen-X mikt op een beursnotering. Argen-X is gespecialiseerd in de ontwikkeling van menselijke therapeutische antilichamen en wil nieuwe middelen ophalen om zijn pijplijn aan medicijnen verder te ontwikkelen. Het zou met de hulp van KBC Securities en Petercam tussen 30 en 60 miljoen euro willen ophalen via de operatie.

De vastgoedbevak Montea trekt na een succesvolle obligatie-uitgifte eveneens naar de beleggers. Ze wil bovenop de 30 miljoen euro opbrengst van die uitgifte nog eens 50 miljoen ophalen via een kapitaalverhoging.

Ondertussen is het Leuvense 3D-bedrijf Materialise nog altijd zinnens om naar de Amerikaanse Nasdaq te trekken.

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud