Europa laat Facebook tanden zien met onderzoek naar libra

Facebook wil de digitale munt libra volgend jaar lanceren. ©REUTERS

De Europese Commissie onderzoekt of de cryptomunt libra en het gebruik van klantengegevens door Facebook een inbreuk kunnen zijn op de concurrentieregels.

Enkele maanden geleden lanceerde Facebook het project om volgend jaar een nieuwe digitale wereldmunt, de libra, te creëren. De socialenetwerkgigant, die een consortium vormde met bekende bedrijven, van Visa en Mastercard tot Ebay en Uber, stelde de libra voor als een laagdrempelige manier om de 1,7 miljard mensen wereldwijd die nu geen bankrekening hebben toegang te geven tot financiële diensten via een smartphone.

28
Bedrijven
De Europese Commissie heeft vragenlijsten gestuurd naar de 28 bedrijven die deelnemen aan de Libra Association, die de nieuwe munt zal beheren.

Maar het initiatief lokte vrij snel waarschuwingen en negatieve reacties uit. Na de ministers van Financiën van de G7-landen en Amerikaanse parlementsleden tonen ook privacywaakhonden uit Europa, de VS, Azië en Afrika zich bezorgd.

De Europese Commissie is ook in actie geschoten en heeft vragenlijsten gestuurd naar de 28 bedrijven die deelnemen aan de Libra Association, die de nieuwe munt zal beheren. Ze eist een antwoord binnen de drie weken. Dat zou de start kunnen worden van een formeel onderzoek van de Commissie naar mogelijk concurrentiebeperkend gedrag.

Consumentendata

De Europese Commissie zou vooral kijken naar hoe de leden van de Libra Association informatie uitwisselen en consumentendata gebruiken. De Commissie wil controleren hoe het bestuur van de organisatie eruitziet en in welke mate het openstaat voor andere partijen.

De Commissie kan boetes opleggen tot 10 procent van de jaaromzet en hen dwingen hun model aan te passen als dat niet in overeenstemming is met de Europese regels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud