Ex-voorzitter Belfius schuldig in oude fraudezaak

Alfred Bouckaert (foto: Dieter Telemans) ©Dieter Telemans

Alfred Bouckaert, de gewezen voorzitter van Belfius, is schuldig bevonden in een fraudezaak van zowat een kwart eeuw oud. Maar hij ontloopt een veroordeling.

Bijna twee jaar geleden diende de staatsbank Belfius afscheid te nemen van haar voorzitter van de raad van bestuur, de door de wol geverfde bankier en verzekeraar Alfred Bouckaert. Hij stapte onverwacht op omdat een fraudezaak uit 1989 plots weer was komen bovendrijven.

Het gaat om het vroegere systeem van de ‘forfaitaire buitenlandse belasting’ (fbb), een fiscale gunstmaatregel voor Belgische belastingplichtigen die volgens het gerecht echter werd misbruikt om de fiscus te ontlopen. Justitie viseerde in dat dossier onder meer de vroegere bank Crédit Lyonnais België (nu Deutsche Bank) en Bouckaert die de instelling destijds enkele jaren leidde.

Het gerecht probeerde het dossier lange tijd voor de strafrechter te brengen, maar door een gebrek aan speurders verzandde het en ontstonden er procedureslagen rond de beweerde verjaring van de feiten. In 2013 besloot het Hof van Cassatie dat de zaak toch naar de correctionele rechtbank moest. Bouckaert hield daarop bij Belfius de eer aan zichzelf en stapte later in 2013 ook op als bestuurder van een andere bank, J. Van Breda & Co.

Schriftvervalsing

Bijna twee jaar later is er een uitspraak. Bouckaert en een half dozijn andere beklaagden, onder wie voormalige toplui van bedrijven die het fbb-systeem gebruikten, werden door de correctionele rechtbank van Brussel schuldig bevonden aan schriftvervalsing, het gebruik van valse stukken en bendevorming.

Maar een veroordeling bleef opvallend genoeg uit. Het vonnis motiveert dat door te wijzen op ‘het uitzonderlijke karakter van het overschrijden van de redelijke termijn’. Dat is van die aard dat het ‘onfatsoenlijk zou zijn iets anders te besluiten dan een eenvoudige schuldverklaring’.

Of Bouckaert of de anderen in beroep gaan, is niet duidelijk. De man zelf wou gisteren niet reageren. Hij hield, zoals tevoren, vol dat hij onschuldig is. Maar de strafrechter meent dat hij wel degelijk op de hoogte was van de illegale constructies die werden opgezet. Volgens het vonnis zou hij zelfs documenten hebben laten verdwijnen om de fraude te maskeren.

Sommigen zien in het vonnis een overwinning voor de Belgische staat omdat er nu een strafrechtelijke uitspraak is over de fbb-constructies. Dat kan weer vaart brengen in andere fbb-dossiers die vast zitten. Bij een vrijspraak zou de kans op de eventuele recuperatie van belastinggeld helemaal verkeken zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud