'Facebook onderzoekt lancering eigen munt'

©AFP

Facebook werkt in het geheim aan een eigen digitale munt die zowel op internet als in het echte leven te gebruiken is. Dat melden de krant Financial Times en de Britse openbare omroep BBC.

De Amerikaanse techreus zou al ruim een jaar werken aan de munt, met als voorlopige werknaam GlobalCoin. Hij legde al contact met webwinkels en handelsplatformen voor cryptomunten.

Facebook  zou de waarde van de munt willen koppelen aan een korf van de meeste courante munten, waaronder de dollar, de euro en de yen. Dat staat haaks op de filosofie achter cryptomunten als bitcoin, die niets moeten hebben van klassieke centrale banken, en de waarde van de munt gedecentraliseerd laten bepalen door de gebruikers.

'Hoe hip het ook klinkt, het is dus verkeerd GlobalCoin als een cryptomunt te omschrijven', zegt de studiedienst van de bank ING in een eerste reactie. 'Bij Facebooks munt heb je één gecentraliseerde partij die de munt uitgeeft en beheert, en die munt wordt dan nog mogelijk gekoppeld aan klassieke munten.'

David Marcus, voormalig hoofd van het betaalbedrijf PayPal, leidt naar verluidt digitale munt-divisie van Facebook. De plannen zouden al voorgelegd zijn aan Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, en aan het Amerikaanse ministerie van Financiën. Ook de geldtransferdienst Western Union zou gecontacteerd zijn.

De lancering van de munt, die ook verhandelbaar moet worden met andere valuta, is mogelijk al voor binnenkort. Volgens de BBC mikt Facebook, dat ook de eigenaar is van Whatsapp en Instagram, op een lancering in twaalf landen in het eerste kwartaal van 2020.

Winklevoss

Een van de bedrijven waar Facebook mee zou samenwerken is Gemini, dat is opgericht door de gebroeders Winklevoss.

De broers Winklevoss. ©REUTERS

De tweeling Cameron en Tyler Winklevoss stond aan de wieg van de voorloper van Facebook. Ze beschuldigden Facebook-oprichter Mark Zuckerberg er eerder van het idee van profielenwebsite te hebben gestolen. De zaak kwam voor de rechter en Facebook en werd uiteindelijk geschikt voor 65 miljoen dollar in contanten en aandelen.

De broers zijn een van de bekendste believers in bitcoin.

De genoemde bedrijven wilden niet op de berichten reageren.

WeChat

Volgens de ING-studiedienst is duidelijk waar Facebook de mosterd haalde: bij de Chinese super-app WeChat, die een onmisbaar hulpmiddel is in het leven van honderden miljoenen Chinezen.

'WeChat omvat een betaalfunctie, waardoor gebruikers alles kunnen doen op het platform en in de app. Voor Facebook geeft een eigen munt de gebruikers een krachtige prikkel om op het platform te blijven en transacties uit te voeren met de aanwezige aanbieders van diensten. Die zakelijke aanbieders worden zo aangespoord om op Facebooks platform aanwezig te zijn en de munt te aanvaarden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud