PS kant zich tegen exit regering uit Ethias

©Photo News

De federale regering overweegt haar belang in de verzekeraar Ethias te verkopen. Het proces zit nog in een prille fase, maar er werden al potentiële overnamekandidaten gepolst. Dat vernam De Tijd. Regeringspartij PS gooit de deur echter onmiddellijk dicht.

Ethias is sinds de financiële crisis van 2008 in handen van de Vlaamse, de Waalse en de federale overheid en van Ethiasco, waarin vooral lokale besturen zetelen.

De drie overheden kwamen aan boord omdat Ethias in de problemen dreigde te komen door zijn First-rekeningen. Op die spaarverzekeringen kregen klanten levenslang een jaarlijks rendement van gemiddeld 3,4 procent, wat onhoudbaar hoog was.

Ethias is met een marktaandeel van zo’n 9 procent de derde verzekeraar van het land.

De drie pompten elk 500 miljoen euro in Ethias in ruil voor 75 procent van de aandelen. Na de fusie van Ethias en zijn controleholding Vitrufin klom hun belang naar 95 procent.

Ageas en Belfius

Nu Ethias het operationeel beter doet - en de First-bom dankzij meerdere afkoopacties en de verkoop van een deel van de portefeuille ontmijnd is -, bekijkt de federale regering wat ze moet doen met haar belang (31,66%).

Volgens onze informatie werden al enkele potentiële kandidaten via een tussenpersoon gepolst naar hun interesse, onder meer Ageas en Belfius. In de voorbije jaren toonden de twee al belangstelling voor hun sectorgenoot. Ethias heeft een historische band met Belfius. De verzekeraar was voor 2008 een van de referentieaandeelhouders van Dexia , de toenmalige moedergroep van Belfius.

CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem bevestigde woensdagochtend op nieuwszender LN24 dat de markt wordt afgetast. 'Men moet altijd de markt in de gaten houden en bekijken of er interesse is. Maar het is nog mogelijk dat Ethias 'standalone' blijft. We zijn aan het kijken.'

Waarnemers gaan ervan uit dat het herboren Ethias mogelijk 2,5 à 3 miljard euro waard is. De belangen van de overheden kunnen dus elk 800 tot 1 miljard euro waard zijn.

Maar wat wordt de houding van Vlaanderen en Wallonië? De PS gooit via zijn vice-premier Pierre-Yves Dermagne alvast de deur dicht. 'Als het project op de regeringstafel komt, valt het op een koude steen', tweet het PS-kopstuk.

En hoe kijkt federaal coalitiepartner Ecolo naar een mogelijke exit? Net als de PS zijn de groenen voorstander van aanwezigheid van de overheid in de financiële sector. In het federale regeerakkoord wordt Ethias niet expliciet vermeld.

Ook Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) en Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) laat weten geen interesse te hebben in een verkoop. De Waalse regering heeft net als de federale een belang van 31,66 procent. 'De Waalse regering is bijzonder tevreden met de inzet van Ethias, de activiteiten en de resultaten', aldus Borsus.

Vlaams niveau

Dat er federaal iets gaande is over Ethias heeft ook al het Vlaamse niveau bereikt. De jongste dagen waren er contacten tussen Ethias en de Vlaamse regering, vernam De Tijd. Aan de Vlaamse regeringstafel is het thema nog niet besproken, ‘maar alles kan op elk moment veranderen’, zegt een bron.

Een standpunt van de regering- Jambon over het dossier is er nog niet. Er wordt in eerste instantie gekeken wat federaal uit de bus komt. ‘Wij weten dat er interesse is, maar het pakket aandelen dat verkocht wordt, moet voldoende groot zijn om de beste prijs te krijgen. En een goede prijs is toch wel de voorwaarde voor gevaloriseerd kan worden’, aldus een Vlaamse regeringsbron. Maar in de Zweedse coalitie gaan parallel ook stemmen op dat de participatie beter behouden blijft.

Ethias is met een marktaandeel van 9 procent de derde verzekeraar van het land. Het incasseerde in 2019 2,67 miljard euro aan premies (-1%) en boekte 190 miljoen euro nettowinst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud