Advertentie

Federale Verzekering gaat jachten, kunst en oldtimers verzekeren

Tom Meeus, de CEO van Federale Verzekering.

De Antwerpse verzekeringsspecialist BDM die drie jaar geleden in buitenlandse handen kwam, wordt nu een onderdeel van Federale Verzekering. Die wordt daarmee ook actief in het segment van de superrijken.

Federale Verzekering heeft 100 jaar gewacht om zijn eerste overname te doen: het Antwerpse Optimco werd ingelijfd in 2018. Nu volgt de tweede overname voor de verzekeraar die historisch gelieerd is met de bouwsector.

De verzekeraar koopt het gros van de activiteiten van de Antwerpse sectorgenoot BDM. Dat is een onderschrijver, een agent die eigen polissen aanbiedt maar zelf niet instaat voor de verzekering. BDM is vooral actief in professionele verzekeringen (zoals brand, arbeidsongevallen en schade door stockbreuk) voor middelgrote ondernemingen en telt ruim 45.000 polissen.

Jachten

Maar BDM specialiseerde zich ook in een andere niche: verzekeringen voor pleziervaartuigen. Van de kleine bootjes van 70.000 euro tot jachten van vele honderdduizenden euro's. Voor dergelijke rijke klanten biedt BDM ook producten om villa's, kunstcollecties en oldtimers te verzekeren.

'We zijn een nichespeler en kunnen niet concurreren met verzekeraars die grote hoeveelheden gestandaardiseerde producten aanbieden zonder dat daar veel mensen aan te pas komen. Wij moeten het hebben van de individuele appreciatie - die wordt belangrijk als de premies wat hoger liggen - en een zeer gepersonaliseerde aanpak', zegt BDM-CEO Jos Gielen.

Gielen: 'Een kunstverzameling verzekeren is iets helemaal anders dan een auto verzekeren. Er zit wat actuariële kennis achter, maar het persoonlijke profiel en de huishouding van de klant zijn veel belangrijker. Dat geldt ook voor dure wagens. Een oldtimer die twee keer per jaar gebruikt wordt, is een ander risico dan een Maserati die als cadeau aan een 18-jarige wordt gegeven.'

Caraïben

Datzelfde geldt voor de jachtenportefeuille van BDM, die 6.000 vaartuigen telt. 'Eigenaars die enkel in België varen, hebben een andere oplossing nodig dan wie met zijn boot naar Griekenland of de Caraïben wil varen. Dat moet je gepersonaliseerd aanpakken', zegt Gielen.

En bij de woningen van superrijken komt er meer kijken dan de klassieke dekking voor brand of diefstal. 'Het gaat soms om serieuze constructies waar kunst aanwezig is. Een villa met een binnenzwembad dat verbonden is met een buitenzwembad is ook geen gewone villa meer. Daar gebruiken we onze engineering om dat risico te onderschrijven.'

Groeimotor

35 miljoen
OMzet
De overgenomen activiteiten van BDM zijn goed voor een omzet van 35 miljoen euro.

BDM blijft een onafhankelijke entiteit binnen Federale Verzekering, benadrukt CEO Tom Meeus van Federale Verzekering. De activiteit heeft een 35 miljoen euro premie-inkomsten en telt een 35-tal medewerkers.

BDM kan een groeimotor van Federale worden. 'De activiteiten groeiden in het verleden met 20 procent per jaar. We zijn ervan overtuigd dat nog groei mogelijk is nu makelaars ook weten dat een stevige Belgische maatschappij achter BDM staat', zegt Meeus.

Federale Verzekering mikt dit jaar op een omzet van 500 miljoen euro. De coronacrisis heeft wat impact op de cijfers, zegt Meeus. 'De nieuwe productie leed in het begin van de lockdown, maar is intussen weer op gang gekomen.'

'Het valt wel af te wachten wat de impact is op de verzekeringen voor burgerlijke aansprakelijkheid en arbeidsongevallen, waar de variabele premie afhankelijk is van de omzet', zegt Meeus. 'Het kan dat de klanten een veel lagere omzet hebben dan voordien en dat we een deel van de premies contractueel moeten teruggeven.'

BDM na drie jaar weer in Belgische handen

BDM, een letterwoord dat verwijst naar Bracht, Deckers & Mackelbert, was jarenlang in handen van de Antwerpse plantageholding Sipef van de familie Bracht en diens aandeelhouder Ackermans & van Haaren .

Het duo verkocht BDM en de gelieerde verzekeraar Asco in 2017 aan de Amerikaanse beursgenoteerde verzekeraar The Navigators Group, die zijn Europese activiteiten wou verbreden naast een Londense tak. Dankzij de brexit zou de Antwerpse vestiging extra wind in de zeilen krijgen en uitgroeien tot de basis voor continentaal Europa.

Maar toen The Navigators Group enkele maanden later werd overgenomen door het veel grotere The Hartford werden die plannen teruggeschroefd omdat die Belgische activiteiten amper 0,4 procent van de omzet uitmaakten.

Een belangrijk deel van BDM komt nu in handen van Federale Verzekering. Die neemt alle activiteiten over behalve de scheepvaarttak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud