Advertentie

Financiële sector omarmt FinTech

Alle Belgische ondervraagden verwachten tegen 2020 de blockchain-technologie op te nemen in hun productiesysteem. ©Shutterstock

De meerderheid van financiële dienstverleners plant om samen te werken met fintech-bedrijven uit vrees omzet te verliezen aan de start-ups.

De financiëledienstensector heeft FinTech volledig in de armen gesloten. Dat meldt het rapport van het onderzoeksbureau PwC.  De activiteiten gaan van het sluiten van partnerschappen met FinTech-startups, het financieren van interne incubatoren, tot het testen van gebruikstoepassingen in domeinen zoals blockchain (de technologie achter de 'virtuele munt' bitcoin).

Angst

Ze doen dit vooral uit angst om omzet te verliezen aan de start-ups. Om dat te voorkomen, grijpen financiële bedrijven alle kansen om samen te werken met de start-ups of ze in het eigen bedrijf op te nemen. De start-ups baten er dan weer bij doordat ze zo toegang krijgen tot het broodnodige kapitaal en een uitgebreide klantenbasis.

'De samenwerking met FinTech draait er niet om je karretje te koppelen aan de eerste de beste trein die voorbijkomt, maar om de beste en meest efficiënte manier te vinden om klanten beter van dienst te zijn', vertelt Fernand Dimidschstein, Partner, Strategy& Belgium, 'Naarmate financiële instellingen steeds nauwer samenwerken met vernieuwers, zullen consumenten de voordelen ervan beginnen te voelen.'

Blockchain

Het rapport toont ook dat blockchain evolueert van hype naar realiteit met steeds meer concrete toepassingen. Uit de enquête blijkt dat de meest voor de hand liggende toepassingen van blockchain betalingsinfrastructuur, geldoverdracht en post-trade afwikkeling zullen zijn.

Blockchain maakt het mogelijk om contracten, bestanden of betalingen via een gedecentraliseerd netwerk van verschillende computers uit te wisselen en op te slaan. De technologie ligt aan de basis van de digitale munt bitcoin, maar heeft veel bredere toepassingsmogelijkheden. 

Een op de vier bevraagden zegt al goed vertrouwd te zijn met de blockchaintechnologie. Alle 44 Belgische ondervraagden verwachten tegen 2020 de blockchain-technologie op te nemen in hun productiesysteem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud