Fortis-schikking Ageas wordt definitief

De schikking van Ageas met de gedupeerde beleggers is een mijlpaal in de geschiedenis van de verzekeringsgroep. ©BELGA

Door de overweldigende steun verzaakt Ageas aan zijn beëindigingsrecht voor de schikking met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders.

Er is geen weg terug voor de historische schikking van 1,3 miljard euro die de Belgische verzekeringsreus Ageas  sloot met de Fortis-aandeelhouders en hun belangenorganisaties om de strijdbijl over de val van Fortis te begraven. De gedupeerde aandeelhouders hadden Ageas op allerlei fronten voor de rechter gedaagd, maar laten hun rechtszaken vallen als onderdeel van de regeling in der minne.

Bereken zelf op welke vergoeding u recht hebt

De Tijd bouwde een vereenvoudigde rekenmodule op basis van de informatie die Ageas verspreidde over de schikking. Die laat u toe om een idee te vormen hoe hoog uw compensatie zou zijn.

Klik hier om naar de rekenmodule te gaan.

Ageas meldt vrijdag dat de schikking, de grootste dergelijke regeling in Europa, definitief wordt. Krachtens de schikkingsovereenkomst had Ageas de mogelijkheid om de schikking te beëindigen als het vergoedingsbedrag dat vertegenwoordigd wordt door opt-outkennisgevingen 5 procent van het totaal van 1,3 miljard euro overschrijdt.

Zeer beperkt aantal

'Gelet op de overweldigende steun voor de schikking en het zeer beperkte aantal opt-outkennisgevingen dat tot dusver ontvangen werd, heeft de raad van bestuur van Ageas beslist nu al duidelijkheid te geven door te verzaken aan het beëindigingsrecht', meldt de Bel20'er.

Daarmee is de allerlaatste horde genomen. De beslissing ligt in de lijn van de verwachtingen, maar komt vroeger dan verwacht. Bart De Smet, de CEO van Ageas: 'Nu kunnen we eindelijk de bladzijde omslaan, in het belang van alle getroffenen, alsook Ageas en zijn stakeholders.'

200.000 claims

Computershare, de onafhankelijke claimafhandelaar, ontving tot dusver zowat 200.000 claims. Gezien het zeer hoge aantal zullen de verwerking en de betaling in schijven gebeuren. Meer dan 60.000 claims werden al goedgekeurd voor vroegtijdige uitkering van 70 procent van het vergoedingsbedrag voor een totaalbedrag van ongeveer 400 miljoen euro.

De volgende betaling aan early filers (claimanten die een volledige claim inclusief het nodige ondersteunende bewijs uiterlijk op maandag 31 december 2018 indienen) is gepland voor het einde van 2018, gevolgd door een uitbetaling in het eerste kwartaal van 2019. Claims kunnen worden ingediend tot uiterlijk zondag 28 juli 2019.

De schikking speelde een belangrijke rol in de beslissing van het Brusselse parket deze week de strafzaak tegen de vroegere Fortis-top te laten vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud