Advertentie

FortisEffect maakt claim tegen Ageas goedkoper

©BELGA

De Nederlandse belangenvereniging FortisEffect heeft de algemene voorwaarden van haar schadeclaim tegen de verzekeraar Ageas aangepast. De claim biedt nu voldoende bescherming aan de gedupeerde Fortis-beleggers, zegt de Vlaamse beleggersfederatie VFB.

FortisEffect, de belangenvereniging van advocaat Adriaan De Gier, behaalde eind juli een overwinning van formaat toen een rechtbank in Amsterdam oordeelde dat Ageas een schadevergoeding moest betalen aan gedupeerde beleggers. De rechter in beroep bevestigde dat Fortis zijn aandeelhouders misleidend en onvolledig heeft geïnformeerd in het eerste reddingsweekend voor de groep in september 2008. De getroffen beleggers kunnen een schadevergoeding eisen bij de Belgische beursgenoteerde verzekeraar Ageas, zeg maar de erfgenaam van Fortis.

Na de Amsterdamse uitspraak werd FortisEffect overstelpt met aanvragen van gedupeerde beleggers die zich bij de belangvereniging wilden aansluiten. Het aantal claims liep daardoor op naar 13.500. Maar de Vlaamse beleggersfederatie VFB waarschuwde haar leden er na enig dralen voor om nog geen overeenkomst te sluiten met FortisEffect. De VFB had enkele bedenkingen bij de contractuele voorwaarden die FortisEffect stelde aan beleggers die zich wilden aansluiten. 

Onderhandelingen

Zo twijfelde de VFB eraan of FortisEffect als Nederlandse organisatie kon optreden in naam van Belgische beleggers. Verder maakte de Vlaamse beleggersfederatie zich ook zorgen dat een definitieve veroordeling van Ageas onherstelbare financiële schade zou berokkenen aan de verzekeraar. Ook over de dossierkosten bestond er nog enige onduidelijkheid, net als over de vraag of je je als 'lid' van  FortisEffect ook nog kon aansluiten bij andere acties zoals die van het juridisch adviesbureau Deminor. 

Maar na onderhandelingen met FortisEffect bestaat er nu meer duidelijkheid over die kwesties, klinkt het nu. FortisEffect zou de voorwaarden van zijn contract zo hebben aangepast dat ze aanvaardbaar zijn voor de VFB. 'Qua kosten is de nieuwe regeling gunstiger geworden,' zegt Adriaan De Gier. 'Wie zich aansluit betaal 39 euro, de kosten die daarbovenop komen bedragen 22,5 procent van de toegewezen schadevergoeding. Daar zit btw al inbegrepen, wat voordien niet het geval was. Ook de 2 procent extra juridische kosten die we vroegen is weggevallen.' Verder is het volgens De Gier ook geen probleem meer dat beleggers zich ook bij andere acties rond Fortis aansluiten.

Nu FortisEffect een overeenkomst heeft bereikt met de VFB zal de organisatie alle noodzakelijke documenten sturen naar beleggers die al een aanvraag tot aansluiting hadden ingediend. 'Zolang er geen akkoord was met de VFB wilde ik die documenten niet mailen,' zegt De Gier daarover. Beleggers die zich eerder al hadden aangesloten zullen kunnen genieten van de voordeligere voorwaarden. Wie zich nog wil aansluiten heeft daar nog tot 1 februari 2015 de tijd voor. 

Eigen keuze

Of beleggers zich ook moeten aansluiten, daar wil de VFB zich niet over uitspreken. 'Iedere belegger moet zelf die keuze maken,' zegt voorzitter Paul Huybrechts. 'Het belangrijkste is dat we dankzij onze onderhandelingen een overeenkomst met FortisEffect hebben bereikt waar we kunnen achterstaan.'

'We hebben er ook voor gezorgd dat FortisEffect meer oog heeft gekregen voor de langetermijnperspectieven van Ageas,' vervolgt Huybrechts. 'Aanvankelijk leek het erop dat Ageas zou kunnen kapseizen in het allerslechtste scenario, waarbij de verzekeraar een enorme schadevergoeding zou moeten betalen. Nu heeft FortisEffect bevestigd dat het zich redelijk wil opstellen en rekening zal houden met wat wel en niet mogelijk is voor Ageas.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud