FPIM wil controle over alle staatsbelangen

Laurence Bovy (links) en Koen Van Loo (rechts). ©Saskia Vanderstichele

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) wil alle participaties van de federale regering in overheidsbedrijven onder zich groeperen. Dat zeggen CEO Koen Van Loo en voorzitter Laurence Bovy in een gesprek met De Tijd.

De FPIM kwam de jongste jaren in de schijnwerpers als gewapende arm van de federale overheid bij de bankenreddingen. Maar ze beheert niet enkel participaties in de banksector. Ze heeft ook belangen in tal van andere bedrijven en durfkapitaalfondsen.

De staatsholding beheert tal van participaties, maar vreemd genoeg vallen het belang in Belgacom en een deel van de belangen in Bpost en de Nationale Loterij niet onder haar hoede. Het nieuwe topduo van de FPIM wil daar verandering in brengen.

'De participatie in Belgacom valt volledig buiten de bevoegdheid van de FPIM. In Bpost of de Nationale Loterij is het aandeelhouderschap gesplitst tussen de FPIM en de staat. Wij vinden het logisch om die allemaal bij ons in te brengen en gaan de regering daar een officiële brief over sturen', zegt Laurence Bovy. Volgens Van Loo is er international een tendens om overheidsparticipaties te centraliseren. 'Dat laat toe daar meer expertise rond te creëren.'

Fiasco’s

Parallel gooit de FPIM – de fiasco’s van Electrawinds en Zilver Avenue indachtig – haar strategie om. Duurzame energie en vergrijzing liggen niet meer in de bovenste schuif. Infrastructuur, luchtvaart en innovatie wel. 'We zijn in de luchtvaartsector heel actief. We zitten in ondernemingen als Asco, Techspace Aero, Sonaca, Brussels Airlines (met een lening) en Brussels Airport', aldus Van Loo. 'Dat is – ondanks de mindere gang van zaken bij Brussels Airlines - een heel rendabel pakket.

Naast die strategische ommezwaai wil de FPIM ook de banden met zijn aandeelhouder aanhalen en formaliseren. 'We ijveren voor een meerjarig beheercontract met de Wetstraat. We denken dat het belangrijk is om de afspraken met onze aandeelhouder op een langere termijn vast te leggen', zegt het nieuwe topduo van de FPIM.

Ook wat het dividend betreft wil de FPIM de zaken formaliseren. Sinds 2008 is dat elk jaar ongewijzigd gebleven op 20 miljoen euro. 'Sinds 2008 betalen we jaar in jaar uit een dividend van 20 miljoen euro. Wat verwacht de staat op dat vlak? Dat we de helft van onze winst uitbetalen, driekwart, een kwart? Nu is het de gewoonte 20 miljoen uit te keren, de traditie bijna', zegt Van Loo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud