Frans Natixis koopt Belgische fintechspeler Dalenys

Jean-Baptiste Descroix-Vernier, stichter van Dalenys, het vroegere Rentabiliweb.

Dalenys, de Belgische specialist in betaaloplossingen, komt in handen van het Franse Natixis. Dalenys, het vroegere Rentabiliweb, is sterk aanwezig in Frankrijk.

Natixis heeft een akkoord op zak om 50,04 procent van het kapitaal van Dalenys over te kopen van de referentieaandeelhouders, namelijk oprichter Jean-Baptiste Descroix-Vernier en zijn holding Saint-Georges Finance. Natixis biedt daarbij 9 euro per aandeel, wat 45,6 procent meer is dan de slotkoers van vrijdag. Dalenys wordt daarmee op 160 miljoen euro gewaardeerd. De bank zal vervolgens tegen dezelfde voorwaarden een bod uitbrengen op de resterende aandelen.

Volgens Natixis bevestigt de overname de strategische ambities om een van de Europese leiders in de betaalsector te worden, in het bijzonder voor e-commerce. Natixis richtte eind 2016 een aparte divisie Betalingen (Paiements) op en nam eerder dit jaar Fintech PayPlug over. Samen worden Natixis en Dalenys het grootste Franse fintechbedrijf.

Het vroegere Rentabiliweb

De 'fintech' Dalenys werd in 2002 opgericht door de Fransman Jean-Baptiste Descroix-Vernier en heette voor enkele jaren Rentabiliweb. Het aandeel noteert op Euronext Brussel en Euronext Parijs. 

Saint-Georges Finance, de holding van Descroix-Vernier, heeft iets meer dan de helft van Dalenys in handen. Ook Le Peigné, het investeringsfonds van rijkste Fransman Bernard Arnault, en de Franse vermogensbeheerder Oddo Asset Management, hebben een klein belang in het bedrijf. 

Dalenys is al jaren aanwezig in Frankrijk met betaaloplossingen voor e-commerce en heeft er 200 medewerkers. Zo beheert het onder andere de Yves Rocher-webwinkel.

Natixis is in ons land actief als investeringsbank en eveneens met private banking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect