Freddie Mac boekt monsterverlies

Freddie Mac zit nog steeds diep in de financiële moeilijkheden.

De Amerikaanse hypotheekreus Freddie Mac vraagt de schatkist om een verse geldinjectie van 100 miljoen dollar. Dat volgt na de bekendmaking van het derdekwartaalverlies van liefst 2,5 miljard dollar.

Met een injectie van 100 miljoen dollar loopt de kostprijs van het overeind houden van Freddie de Amerikaanse overheid nu al 63,2 miljard dollar. Vorig jaar leed de hypotheekverstrekker nog een totaal verlies van 5,4 miljard euro.

De voorzieningen voor slechte leningen waren voor het derde kwartaal naar beneden gehaald van 5 tot 3,7 miljard dollar, maar een verzwakkende vastgoedmarkt gooide roet in het eten. De lage prijzen bij de gedwongen verkoop van een huis wegen negatief op de balans.

Bovendien was er het schandaal over de onterechte inbeslagnames van huizen door onder meer Bank of America en JPMorgan Chase. Dat zorgde er voor dat een heleboel potentiële inbeslagnames op de lange baan geschoven zijn. Freddie Mac en grotere zus Fannie Mae zijn de grootste herverzekeraars in de VS en lijden dus mee onder het schandaal.

Beide werden twee jaar geleden gered door de overheid. Het prijsplaatje van die reddingen bedraagt al meer dan 135 miljard dollar.

Fannie & Freddie krijgen daarvoor wel een gepeperde rekening gepresenteerd. Ze moeten een jaarlijks dividend van 10 procent betalen op het bedrag dat ze hebben geleend. Om daar aan te voldoen, moeten ze geregeld nieuw geld bijlenen. Dat duwt hen voorlopig enkel verder de miserie in.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud