Advertentie

Frère stopt 2 miljard in Zwitsers SGS

Albert Frère, CEO van GBL, met algemeen directeur Ian Gallienne (foto: AFP) ©AFP

De grote slag van Albert Frère is een feit. De Waalse miljardair stapt in de Zwitserse kwaliteitscontrolegroep SGS. Zijn holding GBL verwerft voor 2 miljard euro een belang van 15 procent. Het is met die omvang de derde grootste Belgische deal van het jaar.

Albert Frère heeft zijn prooi beet. De voorbije maanden was de baron op zoek naar een grote vis in België, Duitsland of Zwitserland. Die moest de hoge afhankelijkheid van energie en van Frankrijk helpen afbouwen. Frères portefeuille (Total, Lafarge, Imerys, Pernod Ricard, GDF Suez en Suez Environnement) kleurde immers volledig tricolore. 

Met SGS zet de Frère-holding GBL een eerste stap in diversificatie van zijn activa. Het gaat om een Zwitsers bedrijf en het is geen energiebedrijf. SGS is een specialist in inspectie, controle-, analyse- en certificeringsdiensten. Niettemin is het bedrijf met die diensten wel sterk actief in de energiesector. Bijna een vijfde van de omzet en 15 procent van de bedrijfswinst genereert SGS in de olie-, gas- en chemiesector. De multinational telt 75.000 werknemers verspreid over 1.500 kantoren en labo's. 

GBL koopt het 15 procent belang volledig over van de grootste aandeelhouder van SGS. Dat is Exor,een investeringsvehikel van de Fiat-familie Agnelli. GBL wordt dus op slag de belangrijkste referentieaandeelhouder, op de voet gevolgd door de familie von Finck (14,96%). Andere aandeelhouders zijn Bank of New York Mellon (3,2%) en The Capital Group Companies (3%). 

De overnameprijs bedraagt 2.128 Zwitserse frank per aandeel. Dat is 1,6 procent onder de slotkoers van vrijdag, 2.162 Zwitserse frank. De Bel20'er betaalt de overname deels in cash. Na de aankoop beschikt GBL nog over 1 miljard euro cash en 1,2 miljard euro aan niet-opgevraagde kredietlijnen. 

Dividend

SGS is op de beurs van Zürich 13,6 miljard euro waard. Het realiseerde vorig jaar omgerekend een bedrijfswinst van 758 miljoen euro (+12,9%) op een omzet van 4,5 miljard euro (+14,5%). Dat is goed voor een bedrijfswinstmarge van 16,8 procent. De operationele cash flow steeg met 15,9 procent tot 645 miljoen euro.

De Zwitsers hebben voorts een lange geschiedenis van aandeelhoudersuitkeringen. Weinig opmerkelijk aangezien de GBL-machine draait op de dividendenstroom van de participaties. De voorbije zes jaar keerde SGS telkens een gewoon en een uitzonderlijk dividend uit. Over het boekjaar 2012 bedroeg de totale uitkering omgerekend bijna 47 euro per aandeel, bijna 11 procent minder dan over 2011.

'Het dividendrendement van 2,7 procent (2012) zal de cashinkomsten van GBL positief beïnvloeden en mee zorgen voor een verdere stijging van het dividendbeleid', stelt GBL.

SGS is met 14,7 procent van het netto-actief de op drie na grootste participatie van de holding. Na Total, Lafarge en Imerys (zie tabel).

Cobepa

Enkele maanden geleden investeerde de Belgische investeringsmaatschappij Cobepa in dezelfde sector, met de overname van het Franse Socotec. In samenwerking met Five Arrows, een fonds van Rothschild. Dat zou gebeurd zijn tegen een ondernemingswaarde van 500 à 600 miljoen euro.

Socotec geeft advies over risicobeheer aan bedrijven actief in uiteenlopende sectoren, zoals de bouw-, vastgoed- of de gezondheidssector, maar ook de industrie. Het staat in voor technische inspecties, consultancyopdrachten en technische bijstand, maar ook certificatie.

Socotec is in zijn sector marktleider in Frankrijk en een van de hoofdrolspelers op de Europese markt. Socotec realiseerde vorig jaar een omzet van 475 miljoen euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud