Advertentie
Advertentie

Frère verstrikt in Braziliaanse corruptiezaak

Brazilië is al maanden in de greep van het corruptieschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras. ©EPA

Volgens Braziliaanse aanklagers zou een bedrijf van Albert Frères holding NPM 15 miljoen dollar steekpenningen betaald hebben aan de oliereus Petrobras.

Het gerechtelijke onderzoek naar corruptie bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras blijft  steeds grotere proporties aannemen. Tijdens deze 'Operatie Carwash' werden al meerdere bedrijfsleiders en politici in het vizier genomen. Maar nu blijken de onderzoekers hun pijlen te richten op ondernemingen die gecontroleerd worden door de Belgische miljardair Albert Frère.

Vorig jaar was in Brazilië opschudding ontstaan over de verkoop van de Texaanse raffinaderij Pasadena Refining Systems aan Petrobras. Pasadena maakte jarenlang deel uit van NPM, een holding van Albert Frère die in 2011 van de beurs werd gehaald.

Albert Fère besloot in 2011 om samen met partner BNP Paribas zijn holding NPM van de beurs te halen. ©ISOPIX

NPM had de Pasadena-raffinaderij in 2005 gekocht via een dochter van zijn energiepoot Transcor Astra. Die betaalde daar toen 42,5 miljoen dollar (39,7 miljoen euro)  voor. Een jaar later kocht het Braziliaanse Petrobras 50 procent van de Texaanse raffinaderij voor 360 miljoen dollar (336 miljoen euro).

In een latere fase besloot NPM ook gebruik te maken van zijn verkooprecht en ook zijn resterende belang in Pasadena van de hand te doen aan Petrobras. De Brazilianen betaalden daar 820,5 miljoen dollar (767 miljoen euro) voor. 

Tot nog toe werd steeds aangenomen dat die verkopen het gevolg waren van een lang conflict tussen Transcor Astra en Petrobras over hoe ze de weinig renderende raffinaderij in Texas moesten ontwikkelen. 

Steekpenningen

Maar tijdens een persconferentie gaf de Braziliaanse aanklager Carlos Lima maandag aan dat Transcor Astra steekpenningen zou hebben betaald aan medewerkers van Petrobras. Volgens het financiële persagentschap Bloomberg zou de NPM-dochter 15 miljoen dollar hebben overhandigd om zeker te zijn dat de raffinaderij zou worden verkocht. 'Er zijn duidelijk onvolkomenheden in deze transactie, en wij kunnen dus de annulering van de verkooop of schadevergoedingen eisen,' citeert Bloomberg aanklager Carlos Lima. 

NPM antwoordde tot dusver niet op onze vraag om een reactie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud