GBL ingestapt, SGS iets optimistischer

Een voedselveiligheidscertificaat van SGS in een restaurant in Taipei. ©EPA

De Zwitserse test- en inspectiereus SGS is iets optimistischer geworden voor 2013, ondanks een groeivertraging in de eerste jaarhelft. In juni investeerde Frère-holding GBL 2 miljard in SGS, goed voor een belang van 15 procent.

SGS is de grote prooi waar de Waalse mijlardair Albert Frère al lang op aan het azen was.

De Zwitserse multinational legt zich toe op kwaliteitscontrole in allerlei sectoren, gaande van auto's tot voeding. In principe een groeiende business, gezien de toenemende regelgeving rond alles wat met veiligheid te maken heeft. Maar SGS beleefde toch geen fantastisch eerste halfjaar. De omzetgroei vertraagde tot 7,2 procent, tot 2,9 miljard Zwitserse frank (2,3 miljard euro). De nettowinst steeg 10 procent tot 265 miljoen Zwitserse frank (214 miljoen euro), minder dan voorspeld door analisten.

SGS heeft vooral last van een slecht economisch klimaat in Europa en een verzwakte vraag naar zijn testdiensten voor mineralen. Niettemin is de groep in zijn halfjaarbericht optimistischer voor de rest van het jaar. Overnames in China, Zuid-Afrika en VS moeten beginnen renderen en de groep voorziet nu 'een stevige omzetgroei en betere operationele resultaten', een iets positievere formulering dan wat de groep in januari voorspelde.

Tegen eind 2014 mikt SGS op een omzet van 8 miljard frank.

GBL nam in juni een belang van 15 procent in SGS over van de Italiaanse Fiat-familie Agnelli. Daarmee is de groep de belangrijkste aandeelhouder, samen met de miljardairsfamilie Von Finck, de oprichters van het bedrijf. SGS maakt 15,4 procent uit van de waarde van de portfeuille van GBL.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud