GBL legt belang GDF in weegschaal

Albert Frère (r) en Bernard Arnault (l)in hun wijnkelder van Cheval Blanc ©Photo News

GBL heeft met succes voor 1 miljard euro obligaties geplaatst. Opmerkelijk is dat die obligaties na vier jaar ingewisseld kunnen worden voor aandelen, niet van GBL maar wel van GDF Suez. Frère maakt zo een gedeeltelijke exit uit de Franse energiegroep mogelijk.

GBL kondigde de obligatie-uitgifte voorbeurs aan en kon nabeurs melden dat ze succesvol was afgerond. De obligaties werden geplaatst 'bij grote beleggers in Frankrijk en buiten Frankrijk, met uitzondering van de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Japan en Australië', luidde het in een persbericht.

De afwikkeling-levering van de obligaties is gepland op 7 februari. Voor de plaatsing traden BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank, Société Générale en UBS op als joint bookrunners en Rothschild als financieel adviseur.

Het doel van de emissie is volgens de holding rond Albert Frère om 'de liquiditeit te versterken, waardoor GBL via herinvesteringen de diversificatie van zijn portefeuille kan verderzetten'. Vorig jaar leverden gelijkaardige operaties de holding 1,4 miljard euro op.

GDF Suez

Het bijzondere aan de operatie is dat de obligaties kunnen ingewisseld worden voor GDF Suez-aandelen via de volle GBL-dochter GBL Verwaltung. Als er een verschil is tussen de waarde van die aandelen en de nominale waarde van de obligaties wordt het verschil in cash betaald.

'De impliciete omwisselprijs van de obligaties zal een uitgiftepremie omvatten van 20 à 25 procent van de referentiekoers van de aandelen GDF Suez.' De houders kunnen na vier jaar de omwisseling vragen, maar GBL behoudt zich het recht voor de obligaties toch geheel of gedeeltelijk in geld terug te betalen.

Deze uitgifte van 1 miljard heeft betrekking op iets minder dan de helft van de aandelen GDF Suez die GBL aanhoudt, zo deelt de holding mee in een bericht voor beurs. Het gaat om 54 miljoen aandelen of 2,3 procent van het kapitaal van de Franse energiegroep.

Net als vorig jaar met Suez Environnement lijkt GBL met deze operatie de deur open te zetten om zijn belang in GDF Suez af te bouwen. Beleggers kunnen zo aandelen van GDF Suez eventueel goedkoop binnenhalen. Maar officieel wil GBL niet de indruk wekken dat het uit GDF wil.

In de mededeling verzekert de holding immers dat 'de deelneming in GDF Suez één van de belangrijkste activa van de groep' blijft, dat ze haar 'volste vertrouwen in Gérard Mestrallet' hernieuwt en ook blijft geloven in 'het potentieel van de beurswaardering van GDF Suez'.

Minwaarde

Maar het voorbije jaar beleefde GBL niet veel plezier aan de Franse energiegroep. De holding moet over 2012 haar belang in GDF Suez met 758 miljoen euro afboeken. De IFRS-boekhoudregels verplichten GBL dat te doen. Die waardereductie heeft uiteraard geen enkel casheffect.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud