Advertentie

GBL op zucht van overname megacallcenter

©Bloomberg

De investeringsholding GBL voert exclusieve onderhandelingen om de Webhelp-groep over te nemen. Dat bedrijf uit Frankrijk is de Europese marktleider in klantendiensten. Webhelp wil dit jaar 1,5 miljard euro omzet realiseren.

GBL   mikt op een meerderheidsparticipatie in de Franse groep, meldt het in een persbericht. Webhelp is nu in handen van de private-equityreus KKR. Webhelp, met hoofdzetel in Parijs, is een internationaal bedrijf gespecialiseerd in outsourcing van bedrijfsprocessen, telemarketing en relatiebeheer. Het behartigt klantenrelaties voor bedrijven onder meer via telefoon, e-mail en social media. Het rekent grote namen als Bouygues, KPN, Vodafone en La Redoute tot zijn klanten.

De groep is in ruim dertig landen aanwezig, waaronder België, en heeft meer dan 50.000 werknemers.

Wereldspeler

'Webhelp is afgetekend Europees marktleider en is de afgelopen jaren sterk gegroeid, zowel organisch als via overnames. Wij hebben het vaste geloof dat het bedrijf in de komende jaren kan uitgroeien tot een wereldspeler in het outsourcen van klantendiensten', zegt GBL.

Webhelp is in 2000 opgericht door Olivier Duha en Frédéric Jousset en verdrievoudigde de afgelopen 4 jaar in omzet. Dit jaar streeft de groep naar een omzet van 1,5 miljard euro. De ondernemingswaarde van Webhelp - dus inclusief nettoschulden - ligt op 2,4 miljard euro.

Ik schat dat GBL minstens 1 miljard euro op tafel legt. Dat is tot dusver de grootste participatie van de holding in een niet-beursgenoteerd bedrijf.
Hans D'Haese
Analist ING

Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. ING-analist Hans D'Haese berekent dat GBL minstens 1,2 miljard euro op tafel legt, gezien Webhelp een ondernemingswaarde van 2,4 miljard euro heeft. 'GBL heeft meer dan voldoende armslag om deze deal te sluiten', zegt D'Haese. 'In april cashte de holding nog 825 miljoen euro op de verkoop van haar resterende aandelen in de Franse oliereus Total. En er staan nog makkelijk voor 2 miljard euro aan kredietlijnen open. De oorlogskas van GBL is dus goed gespijsd.'

Franse multinationals

GBL nam eerder dit jaar afscheid van Total, jarenlang een van de hoekstenen in zijn beleggingsportefeuille. Met participaties in onder andere Electrabel-moeder Engie  (toen GDF Suez), de materialengroep Imérys en het cementbedrijf Lafarge (nu Lafarge Holcim) vormden Franse multinationals jaren het zwaartepunt van de portefeuille van GBL. 

Daar kwam vanaf 2012 verandering in, toen na een generatiewissel aan de top de schoonzoon van Albert Frère, Ian Gallienne, en diens co-CEO Gerard Lamarche de GBL-tanker in een andere richting begonnen te sturen. Niet alleen het belang in Total, dat eind 2012 nog rond 4 procent schommelde, werd in schijfjes afgebouwd. GBL ontdeed zich ook van Engie en verkocht deels zijn aandelen in de drankenreus Pernod Ricard.

Deze verrichting past in de aangekondigde strategie van GBL om haar blootstelling aan gecontroleerde en niet-beursgenoteerde activa te verhogen.
Ian Gallienne
CEO GBL

'De overname van Webhelp draagt duidelijk de stempel van Ian Gallienne', merkt D'Haese. 'Hij heeft duidelijk de ambitie het aandeel aan niet-beursgenoteerde bedrijven in de portefeuille te vergroten. Momenteel is dat 7 procent, maar het zou me niet verbazen als dat op relatief korte termijn naar 15 procent gaat'.

Beleggers lijken de strategie te kunnen smaken. Het aandeel GBL noteert 13 procent hoger dan in januari. 

GBL wil de deal nog deze zomer tekenen en hoopt voor het einde van het jaar op groen licht van de toezichthouders. 

Onder meer de investeringsmaatschappijen Blackrock en Eurazeo waren kandidaat om Webhelp over te nemen, maar zij grijpen dus naast de prijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud