Advertentie
Advertentie

'Geen privatisering Belfius in 2015'

(Foto: Belga) ©BELGA

De Belgische regering zal Belfius niet privatiseren in 2015 omdat er geen dwingende nood is om dat te doen en omdat de bank nog werk te doen heeft om de risico's te beperken. Dat verwacht het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's.

Er is geregeld sprake van een mogelijke privatisering van Belfius, de vroegere Dexia Bank België die de Belgische staat eind 2011 redde uit de kapseizende groep Dexia door 4 miljard euro op tafel te leggen. De vraag is alleen wanneer die eventuele verkoop er komt. S&P ziet de operatie alvast dit jaar niet gebeuren.  

Het ratingbureau publiceerde vrijdag een rapport over de grote Belgische banken en is relatief optimistisch over de financiële instellingen in ons land. Zo is de kredietwaardigheidsbeoordelaar positief over de afbouw van de risico's en het herstel van de winstgevendheid. S&P verwacht dat de nettowinst dit of volgend jaar weer normale niveaus zal bereiken.

Ook zullen de kredietportefeuilles dit jaar groeien, zij het bescheiden. Die groei zal wel komen van de leningen aan bedrijven door de aantrekkende economie, terwijl de woningkredieten naar verwachten zullen stabiliseren door de correctie van de vastgoedprijzen.

Standard & Poor's behoudt wel zijn negatieve vooruitzichten voor de grote Belgische banken. Dat heeft te maken met het feit dat België volgens S&P dit jaar waarschijnlijk de Europese regels omzet die toekomstige staatssteun bij problemen beperkt. Daardoor zouden de tegenpartijratings voor de meeste Belgische banken eind dit jaar of begin 2016 kunnen worden verlaagd.   

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud