Gerecht begraaft onderzoek naar Fortis-implosie

©EPA

Twaalf jaar na de ondergang van het financieel conglomeraat Fortis loopt het gerechtelijk onderzoek met een sisser af.

Alle tenlasteleggingen in het onderzoek naar de teloorgang van Fortis zijn verjaard. Het gerechtelijk onderzoek begon in oktober 2008 en spitste zich vooral toe op de periode september 2007-april 2008. Toen plande Fortis een kapitaalverhoging, die werd doorgevoerd in september 2007.

In de loop van het gerechtelijk onderzoek stelde onderzoeksrechter Burm zeven ex-bestuurders van de Fortis-groep en Fortis Bank in verdenking. Ze zouden de beleggers onvoldoende geïnformeerd hebben over de risico's die Fortis liep door de gevolgen van de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten, ten tijde van de miljardenovername van de Nederlandse bank ABN AMRO.

Fortis: hoe is het zover gekomen?

Meer dan een decennium onderzoek en uiteindelijk begraaft het gerecht de Fortis-zaak. Lees hier hoe het zo ver is kunnen komen.

In een eerste fase besloot het Brusselse parket hen te vervolgen voor valsheid in geschrifte in de jaarrekeningen, oplichting en inbreuken op artikel 39 van de wet van 2 augustus 2002 over het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten.

Maar na bijkomend onderzoek kwam het parket tot de conclusie dat het niet zeker was dat het misdrijf van valsheid in jaarrekeningen en het gebruik ervan kon worden aangetoond. Door het wegvallen van die tenlastelegging waren volgens het parket van Brussel ook de andere feiten verjaard.

Bovendien was in Nederland een recordschikking van 1,3 miljard getroffen waarbij zo'n 290.000 beleggers zich aanmeldden om een schadevergoeding te krijgen. Het grootste deel van de aandeelhouders die zich burgerlijke partij hadden gesteld, aanvaardden die schikking en trokken hun burgerlijke partijstelling in.
In juni besloot ook een andere groep van 150 aandeelhouders, vertegenwoordigd door advocaat Mischaël Modrikamen, te schikken met Ageas.

De miljardenschikking van 1,3 miljard - de grootste ooit in Europa - vormde het sluitstuk van de jarenlange strijd van CEO Bart De Smet om bij verzekeraar Ageas, de juridische opvolger, het Fortis-puin te ruimen. Dat puinruimen is grotendeels geslaagd, maar de beurskoers blijft een fractie van die van Fortis vóór de implosie (zie grafiek).

De Smet wordt in oktober voorzitter van Ageas, Hans De Cuyper - nu topman de Belgische dochter AG Insurance - volgt hem op als CEO.

Ageas nagenoeg volledig verlost van Fortis-molensteen

Nu het gerechtelijk onderzoek naar de implosie van Fortis verjaart is ook Ageas grotendeels verlost van de juridische dossiers die de verzekeraar twaalf jaar achtervolgden. Al zijn nog niet alle spoken uit het verleden weggejaagd.

Ageas zei vrijdag begrijpelijkerwijs ‘bijzonder verheugd’ te zijn over het feit dat de groep niet werd doorverwezen naar de strafrechtbank in verband met de Fortis-zaak. ‘Met deze belangrijke nieuwe stap in de afwikkeling van de zaken uit het verleden kan de groep zich nog meer richten op de verdere ontwikkeling van haar verzekeringsactiviteiten', zegt Ageas in volle avanti-modus in een persbericht.

Ageas was als juridische opvolger van Fortis' verzekeringsdochter mee onderwerp van het onderzoek naar misleidende beleggerscommunicatie tussen september 2007 en april 2008.

Belangrijk symbool

De beslissing van het gerecht is vooral symbolisch belangrijk voor Ageas. Vier jaar geleden had de verzekeringsreus namelijk al een schikking van liefst 1,3 miljard euro bereikt met 290.000 gedupeerde Fortis-beleggers. De afwikkeling van dat dossier zit in de laatste rechte lijn, liet topman Bart De Smet eerder deze maand nog weten aan De Tijd. Nadat ook een groep van 150 gedupeerden, vertegenwoordigd door advocaat Mischaël Modrikamen, eerder dit jaar een schikking had getroffen, heeft Ageas zo het gros van het Fortis-puin kunnen wegwerken.

Wat er nog overblijft, naast enkele kleinere individuele dossiers van beleggers die niet ingingen op Ageas’ schikkingsvoorstel, is de rechtszaak met Patrinvest. De holding van de AB InBev-telg Alexandre Van Damme dagvaardde Ageas al in 2012 en eist 150 miljoen euro van de groep. Patrinvest kreeg in eerste aanleg het deksel op de neus, maar ging in beroep in de zaak.

Nieuwe zaak in Nederland

Daarnaast bleek dat ook de Nederlandse beleggersvereniging Cebulon deze zomer een zaak heeft aangespannen rond misleidende info in de Fortis-periode. Een eerste inleidende zitting vindt volgende week plaats.

Maar nu het gerecht het onderzoek naar de Fortis-implosie heeft begraven, lijken de gedupeerde beleggers die nog willen procederen weer wat munitie kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud