Gimv profiteert van exitklimaat

Koen Dejonckheere, de topman van Gimv. ©Photo News

De investeringsmaatschappij Gimv heeft de voorbije maanden sterk geprofiteerd van de uitstekende marktomstandigheden om participaties van de hand te doen. In het derde kwartaal van haar boekjaar verkocht de groep voor meer dan 157 miljoen euro aan deelnemingen.

Gimv , dat sinds de strategiewijziging een drietal jaar terug niet langer zo veel mogelijk financiële deals nastreeft, zit al een tijdje in exitmodus. In de eerste negen maanden van haar gebroken boekjaar, dat pas eind maart wordt afgesloten, verkocht de investeringsmaatschappij bijvoorbeeld haar belangen in de beeldvormingsgroep Barco, het Franse technologiebedrijf Movea en de Franse specialist in waterstof McPhy. Tussen begin oktober en eind december kwam daar nog de verkoop van participaties in onder andere de beeldvormingsgroep dCinex, de doodskistenfabrikant Funico en het biotechbedrijf Prosensa bij.

In totaal leverden die exits Gimv 314 miljoen euro op over de eerste negen maanden van zijn boekjaar. De waarde van die deelnemingen lag bij de verkoop gemiddeld 45 procent boven de prijs die Gimv erop gekleefd had bij het afsluiten van het vorige boekjaar.

72,4 miljoen euro
Het bedrag aan nieuwe investeringen dat Gimv in het derde kwartaal deed.

'Net zoals in de eerste jaarhelft konden we in het afgelopen kwartaal gebruikmaken van de interesse van industriële kopers en de toegenomen liquiditeit op de aandelenmarkten', zegt topman Koen Dejonckheere daarover in een persbericht. Als we kijken naar wat Gimv de voorbije weken heeft aangekondigd, is die trend nog niet gekeerd. Eerder deze maand verkocht Gimv zijn belang van 30 procent in Viabuild, een specialist in wegenbouw en afbraakwerken. Ook de participatie in de biotechnologiegroep ActoGenix werd van de hand gedaan. 

Nieuwe investeringen

Toch stak Gimv de voorbije maanden ook een deel van zijn cash in nieuwe participaties, en bouwde het zijn belangen in enkele bestaande portefeuillebedrijven uit. Zo werd er in het voorbije derde kwartaal geld gepompt in onder andere de Zuid-Franse ziekenhuisgroep Almaviva, de brandvertragingsspecialist Ecochem en de fabrikant van waterbestendige coatings Europlasma. Over het derde kwartaal liepen die investeringen op tot 72,4 miljoen euro, voor de volledige negen maanden komt dat bedrag uit op 116,9 miljoen euro. 

Lage korting

Als gevolg van de recente verkopen heeft Gimv netto 214,8 miljoen euro cash ter beschikking. Dat is beduidend meer dan analisten hadden verwacht. 

De totale investeringsportefeuille van Gimv is 846,7 miljoen euro waard. De waarde van het eigen vermogen bedraagt per aandeel nu 41,53 euro. Dat betekent dat Gimv op de beurs aan een korting van 1,5 procent noteert ten opzichte van die intrinsieke waarde. In vergelijking met andere holdings en investeringsmaatschappijen is dat een bijzonder lage korting. Maar een deel van die korting is te verklaren door het feit dat Gimv een veel hoger dividendrendement biedt dan veel van zijn sectorgenoten: 6 procent. In tijden waarin spaarboekjes nauwelijks wat opleveren en ook de obligatierente onder druk blijft, lokt dat steeds meer beleggers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud