Gimv stapt in sociale fondsenbeheerder Incofin

Een groentenverkoopster in Azië die steun krijgt van Incofin.

Gimv stapt in het kapitaal van de Antwerpse fondsenbeheerder Incofin, een van de grootste privéspelers voor microfinanciering ter wereld. De steun moet het groeiende Incofin op een nog hoger niveau tillen.

Zijn naam is weinig bekend, maar Incofin uit Antwerpen is 20 jaar na zijn oprichting uitgegroeid tot een wereldspeler voor microfinanciering. Dat is het verlenen van krediet aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden die geen kans krijgen in het commerciële circuit. In het privésegment van die markt situeert Incofin zich in het midden van de top tien.

De acht fondsen voor microfinanciering en intussen ook fair trade waarop Incofin Investment Management (IM), zoals de vennootschap voluit heet, toeziet zijn samen goed voor 350 miljoen euro. Incofin, dat buiten Antwerpen vestigingen heeft in Colombia, India en Kenia, steunde al meer dan 6 miljoen kleine ondernemers in ruim 40 landen in Latijns-Amerika, Afrika, Azië en Oost-Europa.

Na een moeilijke beginperiode – ‘met vallen en opstaan’ zoals Incofin-oprichter Frans Verheeke het verwoordt – en de geleidelijke professionalisering staat de fondsenbeheerder nu klaar om door te groeien naar een echt grote speler. Die nieuwe groeifase moet een duw in de rug krijgen met de inbreng van 1 miljoen euro van Gimv. Incofin cvso, het moederfonds waarvan Incofin IM in 2009 afgesplitst werd, legt nog eens zoveel op tafel.

De investering neemt de vorm aan van een achtergestelde converteerbare obligatie, naast een beperkte kapitaalparticipatie. Na de operatie hebben beide 10 procent van Incofin IM in handen. De rest van het kapitaal zit bij Incoteam, een vennootschap in handen van de Incofin-werknemers.

Groeibedrijven

Gimv zit sinds 2010 ook al in het kapitaal van Incofin cvso. Maar dat had eerder te maken met het beleid van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. De nieuwste inbreng past in het kernmetier van Gimv: investeren in groeibedrijven.

‘Incofin heeft een ongelooflijk mooi traject afgelegd op een niet zo lange termijn. We investeren graag in groeiers en hier hebben we een schoolvoorbeeld van een groeier die al op een internationaal niveau gekomen is en nog verder kan doorgroeien naar een grote fondsenbeheerder. Meegenomen is dat die actief is in een maatschappelijk verantwoorde sector. We kunnen ook van elkaar leren. Qua investeerdersbasis is Incofin is vandaag een heel stuk internationaler dan wij’, zegt Marc Vercruysse, chief funding van Gimv.

‘En wij hebben iets aan een aandeelhouder die weet wat het betekent om te investeren en fondsen op te richten. In die zin is de intrede voor ons enorm verrijkend en hopen we er voordeel uit te halen’, zegt Loïc De Cannière, de CEO van Incofin. ‘Het is ook goed dat het kapitaal versterkt wordt omdat we steeds meer en meer fondsen aan het beheren zijn en dus meer mensen en werkkapitaal nodig hebben.’

Dubbele bottom line

Verheeke, oud-topman van de Gentse spaarbank VDK en de voorzitter van Incofin cvso, noemt het belangrijk dat ondanks de instap van Gimv de garantie gegeven is dat de ‘dubbele bottom line’ van financieel en sociaal rendement van de investeringen blijft.

Met de inbreng van 2 miljoen houdt het normaal gezien trouwens niet op. Vercruysse: ‘De twee partijen hebben afgesproken dat, als dat nodig is, we zullen kijken om samen een extra inbreng te doen. Het is de bedoeling dat Incofin groeit en een bedrijf dat groeit heeft bijkomende financiering nodig.’ Verheeke vult aan: ‘Het klinkt vreemd, maar eigenlijk hopen we dat er noden komen.’ Hoewel het vandaag niet aan de orde is, sluit Gimv ook niet uit dat het op termijn in een Incofin-fonds stapt.

VS

De Cannière zei ook dat het nieuwste fonds van Incofin, het Fairtrade Access Fund, aan het onderhandelen is met de Overseas Private Investment Corporation (OPIC). Dat is een agentschap van de Amerikaanse regering. Eerder stapte de Amerikaanse koffiereus Starbucks in het kapitaal van het fonds. Dat heeft nu al engagementen voor 20 miljoen euro, een bedrag dat nog zal oplopen.

Incofin kon al meer gerenommeerde partijen overtuigen om geld in te brengen in zijn fondsen of aandeelhouder te worden. Het gaat onder meer om enkele beroepscentrales van het ACV, VDK Spaarbank, Umicore, Bekaert, Electrabel, BNP Paribas Fortis, de Wereldbank, de Europese Investeringsbank en de Duitse ontwikkelingsbank KfW.   

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud